Sernik dyniowy z wiśniami, jest moim kolejnym ulubionym sernikiem. Bardzo aromatyczny, jesienny, z dodatkiem kwaśnych wiśni. Słodki na słonym spodzie ze słonych orzeszków i krakersów.
Tortownica o średnicy 20-23 cm wysmarowana masłem i wyłożona papierem do wypieków.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
Spód
100 g słonych krakersów
3 łyżki słonych orzeszków ziemnych
50 g masła
2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
krakersy zmiel na piasek w blenderze, orzeszki posiekaj na drobniejsze kawałki. Masło rozpuść na patelni, dodaj mleko, zmielone krakersy i orzeszki. Połącz wszystko i wyłóż spód i boki tortownicy.
Wstaw do lodówki.
Masa
750 g sera twarogowego
250 g serka mascarpone
150 ml mleka skondensowanego słodzonego
1 i 1/2 szklanki **Purée z dyni
5 łyżek cukru
4 jajka
ziarenka z jednej laski wanilii
1 pełna łyżeczka cynamonu
skórka z jednej cytryny
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa
100 ml śmietany 18%
4 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
szklankę wiśni bez pestek (użyłam mrożonych, mogą być tez świeże )
Przygotowanie masy:
Ser wymieszaj z serkiem mascarpone, dodaj mleko, puree z dyni, cukier,jajka, ziarenka z wanilii, cynamon, skórkę z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Wszystkie składniki wymieszaj i przelej na przygotowany wcześniej spód.
Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 st.C i piecz jeszcze 30 minut. Po tym czasie polej sernik *polewą i ułóż wiśnie. Piecz jeszcze ok 15 minut. Piekarnik wyłącz i uchyl drzwiczki. Pozostaw go tam aż wystygnie. Następnie wstaw sernik do lodówki na kilka godzin aby dobrze stężał.
*Śmietanę wymieszaj z mlekiem i polej nią sernik.
**Purée z dyni
Moja dynia była bardzo duża, ważyła ok 10 kg. Odkroiłam 1/4, wyciągnęłam z niej pestki i to co jest w środku. Pokroiłam na mniejsze kawałki i włożyłam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Piekłam ok 40-50 minut. Dynia musi być mięciutka. Gdy wystygła, odkroiłam miąższ włożyłam na sito, aby odsączyć z nadmiaru wody. Potem blenderem zrobiłam purée. Tak przyrządzoną dynię można przechowywać kilka dni w lodówce.
Wygląda bardzo apetycznie. I te połączenie słodyczy ze słonym spodem :) Dodaje do zakładek
OdpowiedzUsuńten sernik wygląda obłędnie! możliwe, że zrobię podobny na najbliższe święta:)
OdpowiedzUsuńTaki wysoki i piękny... Nie mogę przestać się nim zachwycać :)
OdpowiedzUsuńależ cudowny sernik:) niesamowicie pięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuń