26 października 2013

Sernik dyniowy z wiśniami



Sernik dyniowy z wiśniami, jest moim kolejnym ulubionym sernikiem. Bardzo aromatyczny, jesienny, z dodatkiem kwaśnych wiśni. Słodki na słonym spodzie ze słonych orzeszków i krakersów.

Tortownica o średnicy 20-23 cm wysmarowana masłem i wyłożona papierem do wypieków.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.

Spód
100 g słonych krakersów
3 łyżki słonych orzeszków ziemnych
50 g masła
2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego

krakersy zmiel na piasek w blenderze, orzeszki posiekaj na drobniejsze kawałki. Masło rozpuść na patelni, dodaj mleko, zmielone krakersy i orzeszki. Połącz wszystko i wyłóż spód i boki tortownicy.
Wstaw do lodówki.

Masa 
750 g sera twarogowego 
250 g serka mascarpone
150 ml mleka skondensowanego słodzonego
1 i 1/2 szklanki **Purée z dyni
5 łyżek cukru
4 jajka
ziarenka z jednej laski wanilii
1 pełna łyżeczka cynamonu
skórka z jednej cytryny
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Polewa
100 ml śmietany 18%
4 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
szklankę wiśni bez pestek (użyłam mrożonych, mogą być tez świeże )

Przygotowanie masy:
Ser wymieszaj z serkiem mascarpone, dodaj mleko, puree z dyni, cukier,jajka, ziarenka z wanilii, cynamon, skórkę z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Wszystkie składniki wymieszaj i przelej na przygotowany wcześniej spód.
Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 st.C i piecz jeszcze 30 minut. Po tym czasie polej sernik *polewą i ułóż wiśnie. Piecz jeszcze ok 15 minut. Piekarnik wyłącz i uchyl drzwiczki. Pozostaw go tam aż wystygnie. Następnie wstaw sernik do lodówki na kilka godzin aby dobrze stężał.

*Śmietanę wymieszaj z mlekiem i polej nią sernik.

**Purée z dyni
Moja dynia była bardzo duża, ważyła ok 10 kg. Odkroiłam 1/4, wyciągnęłam z niej pestki i to co jest w środku. Pokroiłam na mniejsze kawałki i włożyłam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Piekłam ok 40-50 minut. Dynia musi być mięciutka. Gdy wystygła, odkroiłam miąższ włożyłam na sito, aby odsączyć z nadmiaru wody. Potem blenderem zrobiłam purée.  Tak przyrządzoną dynię można przechowywać kilka dni w lodówce.


4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie. I te połączenie słodyczy ze słonym spodem :) Dodaje do zakładek

    OdpowiedzUsuń
  2. ten sernik wygląda obłędnie! możliwe, że zrobię podobny na najbliższe święta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki wysoki i piękny... Nie mogę przestać się nim zachwycać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ cudowny sernik:) niesamowicie pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...