22 listopada 2012

Keks miodowo bakaliowy



 Miał być piękny z orzechową posypką, wyrośnięty, ale owa orzechowa posypka w trakcie pieczenia, wpadła do środka ciasta UPS i jakieś takie nie ładne wyszło. Posypałam jeszcze cukrem pudrem. A tak między nami konsumentami mówiąc, te brzydkie ciasta są najsmaczniejsze ;)

 Składniki:
130 g miękkiego masła
2 łyżki płynnego miodu
100 g brązowego cukru masala (można zastąpić zwykłym cukrem)
2 jajka
225 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g suszonych owoców (mogą być pomieszane: śliwki morele, figi, rodzynki) pokrojone na drobno.
60 g orzechów laskowych (można zastąpić włoskimi lub migdałami) rozkruszonych na drobne kawałki.
1 banan pokrojony w kostkę

Masło, miód, cukier i jajka wymieszaj mikserem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj połowę orzechów, owoce i banana. Wymieszaj delikatnie łyżką. Do wyłożonej papierem keksówki przelej ciasto, wyrównaj i posyp wierzch drugą połową orzechów. Piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusz przez 1 godzinę. Jeśli orzechy wpadną do środka ciasta (tak jak mnie) nie przejmuj się tym, zawsze  możesz posypać cukrem pudrem, albo polać czekoladą lub lukrem.
Smacznego!

Powrót do asia white kitchen

3 komentarze:

  1. Wcale tak źle nie wygląda! Wygląda raczej bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miałam tak samo! Wymarzyłam sobie wisienki na cieście czekoladowym po czym magicznie znikły w piekarniku. Tak czy tak liczy się smak ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie wygląda baaaardzo apetycznie....:)!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...