5 marca 2013

Sernik wiśniowy na zimno


Sernik wiśniowy na kruchym cieście z płatkami migdałowymi

Łatwy do wykonania, lekko kwaskowy sernik na zimno. Upiekłam kruche ciasto z dodatkiem zmielonych migdałów i białego wytrawnego wina. Masę serową z odrobiną wody różanej i mrożonymi wiśni. Można zastosować inne owoce np: świeży ananas lub borówki, jagody, poziomki czy truskawki.
Wierzch oprószyłam prażonymi płatkami migdałów, które się dobrze "komunikują" z wiśniami .
Życzę Wam miłego odbioru :)


Pamiętaj że do zrobienia ciasta kruchego wszystkie składniki muszą być zimne.
Forma na ciasto o wymiarach: 23cm x 38cm x 6cm ,  wysmarowana masłem i wyłożona papierem do wypieków
Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza

Składniki:
Spód
100 g zmielonych migdałów
250 g mąki pszennej (przesianej przez sito)
150 g zimnego masła
100 g cukru
1 żółtko
50 ml zimnego białego wina - wytrawnego

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieć. Uformuj kulę owiń w folię i wstaw do lodówki na 40 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim spód formy. Patyczkiem lub widelcem ponakłuwaj ciasto. Piecz ok 30 minut.

Masa serowa.
1000 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego
1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
300 g cukru
2 łyżki wody różanej
250 ml śmietanki 30% lub 36 % (schłodzonej)
500 g wiśni bez pestek ( użyłam mrożonych)
3 łyżeczki żelatyny
150 ml gorącej wody

Utrzyj (można mikserem) ser z cukrem, cukrem waniliowym i wodą różaną. W osobnej misce ubij śmietanę na sztywno. Połącz ser z ubitą śmietaną. Dodaj do masy wiśnie i delikatnie wmieszaj łyżką owoce. W gorącej wodzie rozpuść żelatynę, którą należy przestudzić. Najlepiej żeby była ciepła nie gorąca.
Rozpuszczoną żelatynę połącz z masą serową.

Na podpieczony spód wylej masę, przykryj folią i wstaw do lodówki na minimum 3-4 godziny a najlepiej na całą noc - będzie dość rzadka, ale nie przejmuj się tym bo w lodówce stężeje.

Wierzch
100 g płatków migdałowych
2 łyżki masła

Na rozgrzanej patelni rozpuść masło, ustaw minimalną moc palnika i wsyp migdały. Mieszaj aż nabiorą złotego koloru. Uprażonymi migdałami oprósz stężałą masę.
Ciasto przechowuj w lodówce a przed podaniem wyciągnij na 15-20 minut wtedy najlepiej smakuje.

Smacznego !





13 komentarzy:

  1. Ależ to pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne, wakacyjne ciasto:) bajka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis:) Zrobię jak tylko będę miała robota kuchennego:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślę że ręcznie też można zrobić, tyle że wtedy trzeba włożyć w to więcej energii :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacyjnie wygląda, pyszności bardzo lubię takie ciasta, aż się wiosennie zrobiło:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odbiór jest bardzo miły :). Póki co wizualnie, ale poproszę kawałeczek to będzie i smakowo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda niesamowicie... obłędnie nawet powiem!

    OdpowiedzUsuń
  8. Nieprawdopodobnie apetyczny. Cudowny!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Myslisz, ze z serka kremowego by wyszedl ten sernik? Nie mam niestety dostepu do twarogu :(

    OdpowiedzUsuń
  10. Mirosix, nie wiem jaki to serek, ale myślę że można spokojnie zrobić z takiego sera gotowego w wiaderku. Jeśli nie masz dostępu również do takiego sera to np serek typy Fhiladelphia też chyba powinien się sprawdzić chociaż gwarancji nie daję. Spróbuj, może się uda :) Powodzenia.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...