12 września 2013

Sernik snickers


Sernik typu snickers nie należy do lekkich. Jest dość ciężki i słodki o zbitej, ale mazistej konsystencji. Utopione w nim pokaźne kleksy karmelu tworzą miłą niespodziankę podczas konsumpcji. Słone orzeszki ziemne świetnie równoważą smak słodyczy.  To wspaniały sernik, który jest pocieszycielem na chłodne i depresyjne dni. Obwita polewa czekoladowa i kawałeczki czekolady zatopione w masie serowej sprawiają, że człowiek zaczyna się uśmiechać. 


Przepis na ten sernik pochodzi z bloga Moniki, której w kuchni można wszystko i o to chodzi :))) 

Robiąc ten sernik zaczęłam od *masła orzechowego, również z przepisu Moniki
Myślę że można je zastąpić gotowym masłem orzechowym. Ale chyba mniej czasu zajmie zrobienie go samodzielnie w domu niż spacer do sklepu. 

*Do przygotowania masła orzechowego użyłam:
3/4 szklanki orzeszków ziemnych solonych, prażonych
1/2 łyżki masła
1 łyżeczka brązowego cukru

Orzechy wrzuć do blendera i zmiksuj, dodaj masło i cukier i miksuj jeszcze tak długo aż osiągnie konsystencję pasty.

Piekarnik rozgrzej do 150 stopni Celsjusza. Forma kwadratowa o wymiarach 20x20 cm wysmarowana masłem. Na dno wyłożyłam papier do wypieków. Można użyć innej foremki np: 20x30 cm

Składniki na sernik:

Spód:
200 g słonych krakersów 
70 g masła

Krakersy zmiel w blenderze na piasek dodaj rozpuszczone masło. Wymieszaj i przełóż na dno tortownicy. Dociśnij równomiernie.

Masa:
1/2 szklanki cukru
1000 g (1 kg) sera twarogowego trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka
1 puszka (400 g) gotowej masy kajmakowej
*1 szklanka masła orzechowego j/w
2 łyżki esencji waniliowej
1/2 łyżki soli
7 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu karmelowego
100 g czekolady mlecznej (użyłam z żurawiną)

Do miski wsyp cukier i ser. Mieszaj mikserem lub łyżką. Mieszając dodawaj masło orzechowe, sól i 1/3 puszki masy kajmakowej. Dodawaj kolejno jajka, esencję waniliową i mąkę ziemniaczaną lub budyń. Wymieszaj wszystko na gładką masę. Posiekaj czekoladę i dodaj do masy. Delikatnie przemieszaj.
Gotową masę przelej do tortownicy na spód z krakersów. Małą łyżeczką nakładaj porcje kajmaku zatapiając je w masie serowej. Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza i piecz godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Sernik może lekko opaść, ale to nic nie szkodzi.
Pozostaw go w piekarniku aż przestygnie. W tym czasie przygotuj czekoladowe ganache.

Polewa - czekoladowe ganache:
200 g czekolady mlecznej 
1 łyżka masła
150 g śmietanki kremówki (30%)
1 łyżka esencji waniliowej
1 szklanka orzeszków ziemnych solonych, uprażonych

Czekoladę posiekaj nożem na drobniejsze kawałki, i przełóż ją do miski, dodaj masło.
Śmietankę doprowadź do wrzenia i zalej nią czekoladę. Odczekaj minutę. Widelcem lub trzepaczką do upijania piany delikatnie zmieszaj czekoladę ze śmietaną. Dodaj esencję i ponownie wymieszaj.

Gotową polewę przelej na sernik i oprósz posiekanymi orzeszkami. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc (jeśli wytrzymasz)

Smacznego !





12 komentarzy:

  1. Oj zjadłabym .... wygląda mega apetycznie :) Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawy przepis, na pewno wykorzystam, wygląda świetnie mniam:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda idealnie no i jakie piękne zdjęcia! :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Asiu, jutro się zabieram się za ten serniczek, bo chyba mój nastrój wymaga masy słodkości...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko, zapewniam Cię że ten egzemplarz leczy ze wszystkich trosk :) Głowa do góry.

      Usuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...