26 stycznia 2013

Kruche babeczki z konfiturami


Babeczki z kruchego ciasta, napakowane pyszną słodko kwaśną konfiturą z gruszki, cytryny i pigwy (przepis na konfiturę TUTAJ SPRAWDŹ ). Można zamienić konfiturę na inną -śliwkową z węgierek, malinową, wiśniową czy inną. Można też zastosować mrożone owoce, które też świetnie się sprawdzą.
Polecam na karnawał. Są malutkie, zgrabne i można je postawić np: na szwedzkim stole.
Kruche ciasto jest chrupiące a kwasowość konfitury świetnie równoważy słodycz chrupiącego słodkiego ciasta.


Składniki na ok. 15 babeczek
120 g dobrej jakości zimnego masła+ odrobina do wysmarowania foremek
200 g mąki pszennej - przesianej
100 g cukru
1 jajko
bułka tarta do oprószenia foremek
ok. 100-150 g konfitury lub mrożonych owoców
2 łyżki cukru pudru do oprószenia babeczek (opcjonalnie)

Składniki na ciasto - masło, mąka, cukier, jajko zagnieć do połączenia składników. Nie zagniataj zbyt długo. Uformuj kulę podziel na dwie części ( jedna 3/4 ciasta a druga 1/4 ciasta). Owiń w folię i włóż do zamrażarki na ok 20 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wysmaruj obwicie masłem foremki i oprósz bułką tartą.
Wyciągnij z zamrażarki jedną część ciasta (tą większą) i pokrój na plastry (tyle plastrów ile masz foremek).
Każdym kawałkiem ciasta wyłóż każdą foremkę (jak plasteliną). Po nakłuwaj widelcem uformowane ciasto i wstaw do piekarnika na ok 15 minut.
Na upieczone spody ułóż konfiturę. Wyciągnij z zamrażarki drugą część ciasta i zetrzyj je na tarce (na grubych oczkach). Ułóż na każdej babeczce wiórki z ciasta i wstaw do piekarnika na ok 15-20 minut.
Po wystygnięciu możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego !


Powrót do asia white kitchen

5 komentarzy:

  1. Fajne maleństwa. Baaardzo lubię kruche babeczki i ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękne zdjęcia, kuszące babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kruche babeczki z owocami :) U mnie zwykle pod bezową pierzynką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z tą bezową pierzynka to ciekawe jest. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...