2 lutego 2013

Sernik różany



Sernik różany 
Jest bardzo aromatyczny, aksamitny, puszysty i delikatny w smaku. Polecam dla łasuchów sernikowych.

Składniki
(przepis własny)
forma o średnicy 26 cm
Spód
80 g herbatników
3 łyżki cukru
120 g masła

Herbatniki zmiel w malakserze na piasek (jeśli nie masz malaksera, możesz włożyć herbatki do woreczka i stłuc je mocno tłuczkiem do mięsa albo pięścią), rozpuść masło. Zmielone herbatniki połącz z roztopionym masłem i cukrem. Tortownicę wysmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia. Na spód ułóż równomiernie przygotowana masę herbatnikową. Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok 10-15 minut.

Masa serowa
120 g masła roztopionego
80 g cukru pudru
800 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego, lub gotowego sera z "wiaderka"
3 żółtka
3 białka
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody różanej
4 duże łyżki konfitury z róży

W dużej misce utrzyj mikserem masło z cukrem, dodaj ser i ubijaj do gładkości. Dodawaj po jednym żółtku, aż poprzednie zostanie wmieszane. Dodaj mąkę ziemniaczaną, wodę różaną i konfiturę. Na koniec w osobnej misce ubij na sztywno pianę z białek. Połącz masę serową z ubitymi białkami.
Na podpieczony spód wlej masę serową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 10 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę na 120 stopni Celsjusza i piecz ok 1,5 godziny. Po upieczeniu uchyl piekarnik i nie wyciągaj sernika aż nie wystygnie.

Polewa - wierzch
100 g białej czekolady
100 ml śmietany 180%
1 łyżka konfitury z róży
garść płatków migdałowych
odrobina kolorowych kulek do ozdoby (opcjonalnie)

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Metalową miskę postaw na garnku z gorącą wodą. Pokruszoną czekoladę wrzuć do miski. Mieszaj aż czekolada się rozpuści. Następnie dodaj śmietanę i starannie wymieszaj.
Konfiturę mocno wymieszaj i układaj kleksami na sernik w odstępach. Na konfiturę przelej polewę z czekolady i śmietany. Drewnianym patyczkiem zrób wzory. Na koniec oprósz płatkami migdałów i kolorowymi kulkami.
Smacznego!

Powrót do asia white kitchen

6 komentarzy:

  1. Wygląda genialnie! Piękne zdjęcia, Asiu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Obłędny... Pięknie wygląda, a smakować musi jeszcze lepiej. Zapomniana przeze mnie różna konfitura musi powrócić, bo narobiłaś mi chęci na taki serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. genialnie wygląda:) świetny pomysł na smak różany, uwielbiam go zwłaszcza konfiturę różaną:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej ta polewa, taka biała, taka niewinna i taka pyszna... Mam słabość do takich grubych, słodziutkich polew:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie!!!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też już mam dość zimy - ta plucha tylko pogarsza moje i tak już nie najlepsze samopoczucie...
    A Twój sernik wygląda wspaniale - ten różany aromat, ach!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...