9 września 2013

Kruche ze śliwką i owsiano - orzechową kruszonką




Użyłam kwadratowej tortownicy z odpinanym kołnierzem o boku 20 cm. Można użyć okrągłej tortownicy o średnicy 22-23 cm , lub zwykłej prostokątnej blachy do pieczenia ciasta o zbliżonych wymiarach. 
Naczynie w którym będziesz piekła/piekł  ciasto wysmaruj masłem i wyłóż papierem do wypieków.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza opcja góra i dół.

Składniki na spód i kruszonkę

200 g zimnego masła dobrej jakości
50 g mąki żytniej razowej
120 g mąki pszennej tortowej
100 g cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany może być 12 % lub 18 %
1 jajko
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub 2 łyżeczki esencji waniliowej

dodatkowo do kruszonki
2 łyżki płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych)
1 łyżka orzechów włoskich posiekanych
2 łyżki miodu

nadzienie
ok 800 g śliwek wydrylowanych
cukier puder do oprószenia na końcu

Sposób wykonania:
Mąki przesiej przez sito, dodaj cukier i cukier waniliowy lub esencję. Na desce lub blacie kuchennym pokrój masło na drobniejsze kawałki, zasyp suchymi składnikami dodaj śmietanę i jajko. Wszystko razem zagnieć w kulę. Nie wyrabiaj zbyt długo ciasta , kruche tego nie lubi. Podziel kulę na dwie części 3/4 i 1/4.
Mniejszą zawiń w folię i schowaj do lodówki. Drugą większą, uformuj na dnie tortownicy. Ciasto będzie podatne jak plastelina, więc nie powinno być z tym problemu. Wyłożoną formę ciastem schowaj do lodówki.
W między czasie przygotuj śliwki. Umyj i wyciągnij pestki. Jest ich sporo więc zajmie nam to chwilę.
Wyciągnij formę z lodówki i ułóż połówki śliwek na cieście miąższem do góry. Chodzi o to aby podczas pieczenia sok nie uciekał. 
Wyciągnij z lodówki drugą część ciasta. Do osobnej miski wsyp płatki, orzechy i wlej miód. Z zimnego ciasta pokrusz kruszonkę i zmieszaj z płatkami, orzechami i miodem. Przygotowaną kruszonką posyp śliwki.
Wstaw ciasto do piekarnika na ok 40-50 minut następnie przykryj folią aluminiową i piecz jeszcze ok 10 minut. Wyciągnij z piekarnika i zaczekaj aż całkowicie wystygnie. Na końcu zimne ciasto oprósz cukrem pudrem.

Smacznego !  



4 komentarze:

  1. U mnie dziś też ciasto ze śliwkami. Uwielbiam!
    piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam, dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  2. cudne ciacho:) takie jakie lubię najbardziej:) już czuję ten boski zapach.. achh

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...