11 czerwca 2013

Sernik Oreo


Sernik Oreo-tak go nazwałam bo spód jest z ciasteczek Oreo. Masę serową upiekłam z dwóch rodzajów sera. Zwykłego twarogowego z wiaderka Piątnica i serka Philafelphia, który jest lekko słony. Dzięki temu sernik ma słodko wytrawny smak.  Dodatkowo jest w nim rozpuszczona biała czekolada, dzięki której sernik jest dość zbity i słodki. Starta skórka z pomarańczy świetnie komponuje się z czekoladą, która gęsto zdobi górę sernika. Polewę zrobiłam również z białej czekolady zmieszanej z jogurtem greckim. To prosty sernik, i nie trzeba tu nawet używać miksera. Jedynie do zmielenia ciastek potrzebny jest blender, ale jeśli ktoś nie ma blendera, można ciasteczka włożyć do foliowej torebki i mocno stłuc pięścią lub tłuczkiem do mięsa -też będzie dobrze. Zapraszam.


Tortownica o średnicy 20 cm posmarowana masłem i wyłożona papierem do wypieków. Jeśli masz większą tortownicę sernik będzie niższy.
Piekarnik włączony na 180 stopni Celsjusza

Spód:
3 opakowania ciasteczek Oreo ( 12 szt)
2 łyżki masła

Masa serowa:
800 g sera twarogowego z wiaderka
250 g serka Philadelphia
100 g białej czekolady
100 g cukru
5 jajek
otarta skórka z pomarańczy lub mandarynki
150 ml jogurtu greckiego
1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią lub wanilinowego

Polewa:
50 g białej czekolady
100 ml jogurtu greckiego lub śmietana 30% lub 18% lub 12%
4 małe kosteczki gorzkiej czekolady

Spód: ciasteczka zmiel w blenderze na "piasek" , masło rozpuść. Zmielone ciasteczka połącz z rozpuszczonym masłem. Ułóż na dnie tortownicy, równomiernie dociskając spód. Włóż do lodówki.

W tym czasie zrób masę serową: 
do małego garnka wlej wodę. Ustaw na garnku metalową miskę (tak aby dnem nie dotykała wody). Wrzuć do miski połamaną czekoladę i włącz gaz. Zostaw czekoladę aż się całkowicie rozpuści.
Ser i serek Philadelphia wymieszaj mikserem, lub łyżką. Mieszając, dodaj rozpuszczoną czekoladę, cukier, po jednym jajku, skórkę z pomarańczy, jogurt grecki, cukier waniliowy. Wszystkie połączone składniki przelej na schłodzony spód z ciasteczek. Temperaturę w piekarniku zmniejsz do 160 stopni C. Piecz sernik  60 minut. Brzegi sernika mają być ścięte, środek będzie galaretowaty. Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik do wystygnięcia na kilka godzin.

Polewa: czekoladę rozpuść (tak samo jak w przypadku czekolady do masy serowej). Połącz ją z jogurtem i  polej nią sernik.
Czekoladę gorzką pokrój ostrym nożem na drobno (można zetrzeć na tarce) i oprósz brzegi sernika.
Wstaw do lodówki na minimum godzinę aby polewa dokładnie zastygła.

Smacznego !

3 komentarze:

  1. Zjadłabym kawałek tego sernika ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też zjadłabym kawałek takiego sernika, albo najlepiej nawet dwa:D!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie widzę przeszkód co by zjeść go w całości ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...