1 września 2012

Pomarańczowo - migdałowe ciasteczka



Pomarańczowo- migdałowe, kruche ciasteczka

Składniki:
200 g + 20 g do podsypania mąki żytniej typ 720 (można zastąpić pszenną)
150 g schłodzonego masła 
5 g zmielonych migdałów
skórka i sok z 1 pomarańczy
1 jajko
100 g cukru pudru
odrobina cukru kryształu do posypania

Mąkę przesiej, dodaj pokrojone w drobną kostkę masło, migdały, skórkę z pomarańczy (pomarańczę sparz i skórkę zetrzyj na drobnej tarce), sok z pomarańczy, jajko, cukier i zagnieć ciasto. Uformuj rulon o średnicy ok 5 cm, zawiń w folię i schowaj do zamrażarki na ok 15 minut. Rozgrzej piekarnik na 190 stopni Celsjusza. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto odwiń z folii i pokrój na 1-1,5 cm plastry i układaj na papierze. Każde ciastko posyp cukrem i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok 15-20 minut. Jeśli zobaczysz że ciastka wcześniej się zarumieniły możesz je wyciągnąć wcześniej z piekarnika.
Smacznego!





3 komentarze:

  1. przyjemnie musi się pochrupywać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm! Coś czuję, że skuszę się na nie w najbliższym czasie. Wyglądają smakowicie, a połączenie pomarańczy i migdałów? Bajkowe!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...