16 lipca 2012

Tiramisu



Ta wersja jest lekka jak chmurka
potrzebne będą:

2 jajka (umyte i sparzone) rozdzielone na żółtka i białka
250 g serka Mascarpone
ok 15 ml Amaretto (jeżeli nie macie tego likieru, może być koniak )
150 g cukru

100 g biszkoptów typu "kocie języczki"
250 ml świeżo zaparzonej kawy , z 1 łyżką cukru (musi być wystudzona)
kakao do posypania
czekolada najlepiej gorzka ok 1/2 tabliczki (starta na tarce)

jak zrobić:

w misce utrzyj żółtka z cukrem, tak aby powstał kogel mogel (możemy to zrobić mikserem)
Następnie dodawaj po łyżce sera, miksuj na gładką masę.
 Dolej alkohol-wymieszaj.
Na koniec w osobnej misce ubij białka z odrobiną soli. Musi powstać sztywna piana.
Połącz krem z pianą, ale delikatnie tak aby składniki się połączyły. 
Krem w połączeniu z ubitym białkiem będzie bardziej puszysty i delikatny (dlatego lekki jak chmurka) 

Przygotuj jakieś ładne, płaskie i dość wysokie naczynie (może być nawet szklane, żaroodporne)
Biszkopty należy zamoczyć w kawie, ale nie za mocno bo się rozlecą i ułóż w naczyniu jeden przy drugim.
Powstanie pierwsza warstwa. 
Następnie rozsmaruj warstwę kremu, potem znowu nasączone biszkopty i warstwa kremu. Możesz mieć tyle warstwa ile chcesz (z tych proporcji wychodzą 4 warstwy) ale wierzchnia - musi być z kremu
Na koniec posyp kakaem przesianym przez sitko i startą czekoladą.
Przykryj folią spożywczą lub pergaminem i schowaj do lodówki.
 Deser najlepiej smakuje po kilku godzinach. 
Jeżeli chcesz go zrobić na imprezę, najlepiej zrób go dzień wcześniej, będzie idealny na drugi dzień.
Smacznego!

 Pierwsza warstwa - biszkopty nasączone kawą


2 warstwa - układamy krem


3 warstwa biszkopty - nasączone kawą


4 warstwa kremu, posypana kakaem
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...