1 lipca 2013

Tort Piña Colada


Tort Pina Colada to kokosowo - ananasowy raj. Moim zdaniem bardzo wykwintny i smaczny. Idealny na wszelkiego rodzaju uroczystości. Jest przy nim trochę pracy, ale końcowy efekt jest tego wart.
To jeden z lepszych tortów jaki jadłam. Jest bardzo lekki, owocowy, wytrawny. Nie za bardzo słodki. Dodatek nalewki cytrynowej zdecydowanie podnosi jego walory smakowe. Oczywiście jeśli ktoś nie ma takiej nalewki można ją zastąpić innym alkoholem np likierem kokosowym lub po prostu białym winem.
Polecam Wam również sernik Pina Colada z tego przepisu.
Inspiracją do zrobienia tego tortu był ten przepis, jednak że wprowadziłam tu wiele modyfikacji na własne potrzeby.  


Biszkopt:
3 jajka, oddzielnie żółtka i białka
1 szklanka cukru pudru
1/3 szklanki (50 g) mąki pszennej
1/3 szklanki (50 g) mąki ziemniaczanej


Mus z ananasem
1 puszka ananasów 
50 ml cytrynówki ( z tego przepisu ) lub likieru kokosowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem kokosowy
1 mała puszka mleka kokosowego
50 ml cytrynówki lub likieru kokosowego 
200 g cukru
200 g sera twarogowego jak na sernik
500 g sera mascarpone 

Nasączenie-poncz
sok z ananasa
odrobina spirytusu lub białego wina półsłodkiego

Dekoracja
wiórki kokosowe
listki mięty


Biszkopt:
Formę-tortownicę  o średnicy 23 cm wysmaruj masłem. Wyłóż dno papierem do wypieków a boki oprósz bułką tartą albo zmielonymi migdałami lub orzechami.
Włącz piekarnik i ustaw temperaturę 180 stopni Celsjusza.
Żółtka utrzyj z połową cukru na krem. W drugiej misce utrzyj białka z resztą cukru na sztywny, błyszczący krem. Połącz utarte żółtka z białkami i dodaj przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Masę przelej do tortownicy i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 30 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i po kilku minutach odepnij kołnierz tortownicy. Po całkowitym wystygnięciu przetnij ciasto w poprzek na trzy równe placki biszkoptowe.


Mus z ananasem
Otwórz puszkę z ananasem i odlej sok, odcedź owoce na sitku. Nie wylewaj soku będzie Ci potrzebny do nasączenia biszkoptu. Miąższ pokrój na drobną kostkę. Połowę owoców odłóż a drugą połowę włóż do małego garnka, dodaj cytrynówkę lub likier i zagotuj. Gotuj na bardzo małym ogniu ok 15 minut. Zmiksuj owoce na mus, dodaj resztę pokrojonego ananasa i mąkę ziemniaczaną (zmieszaną z małą ilością zimnej wody) Chwilkę jeszcze mieszaj na małym ogniu i odstaw do wystygnięcia.
Mała uwaga: czasem się zdarza że smak musu może mieć gorzkawy posmak, wtedy dodaj odrobinę cukru.

Krem
Do rondelka wlej mleko kokosowe i likier lub cytrynówkę, wsyp cukier i mieszaj aż się rozpuści. Gotuj na małym ogniu aż powstanie gęsty syrop. Odstaw do wystygnięcia. 
W misce wymieszaj (najlepiej mikserem na małych obrotach) ser i dodawaj małym strumieniem syrop kokosowy.

Nasączenie-poncz
Zmieszaj sok z ananasa z alkoholem.

Złożenie tortu
Tort najlepiej złożyć w tortownicy (wtedy masz pewność że ładnie zastygnie i nic nie wypłynie)
Na dno tortownicy ułóż pierwszy blat biszkoptu. Spryskaj 1/3 ponczu i posmaruj połową musu ananasowego. Posmaruj 1/3 kremu. Ułóż drugi blat biszkoptu i ponownie spryskaj  drugą częścią ponczu i posmaruj drugą połową musu. Na to druga warstwa kremu. Trzeci blat biszkoptu i trzecia część ponczu. Na końcu posmaruj resztą kremu i oprósz wiórkami kokosowymi. Schowaj tort do lodówki na kilka godzin. 
Po zastygnięciu odepnij kołnierz tortownicy. Tort najlepiej smakuje 20 minut po wyciągnięciu z lodówki.

Smacznego !







5 komentarzy:

  1. Moje ulubione smaki, aż ślinka cieknie jak się patrzy na zdjęcia. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tort wyśmienity :) ponieważ nie lubię ananasów to zrobiłam w wersji z brzoskwiniami, więc zmieniłam mu nazwę, ale po prostu bomba :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...