22 kwietnia 2013

Sernik z truskawkami



Inspiracja :  Kwestia Smaku z modyfikacjami kremu

Biszkopt:
3 jajka, oddzielnie żółtka i białka
1 szklanka cukru pudru
1/3 szklanki (50 g) mąki pszennej
1/3 szklanki (50 g) mąki ziemniaczanej

Krem:

600 g śmietankowego sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (użyłam Fhiladelphia z wiaderka) 
 3/4 szklanki cukru pudru
250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (można zamienić na cukier waniliowy)
 2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka wody różanej (opcjonalnie)

2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki gorącej wody

Mus truskawkowy:
1 szklanka truskawek
5 łyżek cukru pudru
1 łyżka żelatyny

3 łyżki gorącej wody

oraz:
około 600 g truskawek
cukier puder 

Przygotowanie:
Biszkopt:

Formę-tortownicę  o średnicy 23 cm wysmaruj masłem. Wyłóż dno papierem do wypieków a boki oprósz bułką tartą albo zmielonymi migdałami lub orzechami.
Włącz piekarnik i ustaw temperaturę 180 stopni Celsjusza.
Żółtka utrzyj z połową cukru na krem. W drugiej misce utrzyj białka z resztą cukru na sztywny, błyszczący krem. Połącz utarte żółtka z białkami i dodaj przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Masę przelej do tortownicy i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 30 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i po kilku minutach odepnij kołnierz tortownicy. Po całkowitym wystygnięciu przetnij ciasto w poprzek na dwa równe placki biszkoptowe.

Krem:
Śmietanę z łyżką cukru pudru ubij na sztywną pianę. W drugiej misce utrzyj (można mikserem) ser z cukrem. Dodawaj po łyżce ubitą śmietanę nie przerywając mieszania. Dodaj resztę składników: ekstrakt z wanilii, sok z cytryny, wodę różaną. Na końcu rozpuść żelatynę 4 łyżkach gorącej wody. Mieszając krem dodawaj powoli rozpuszczoną żelatynę. Wstaw na 30 minut do lodówki. 
W tym czasie zrób mus truskawkowy.

Mus truskawkowy:
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Wymieszaj.
Truskawki zmiksuj z cukrem na mus. Połącz z rozpuszczoną żelatyną i podgrzej całość w rondelku na małym ogniu. Ostudź. 

Składanie sernika:

Pierwszą część ciasta posmaruj musem truskawkowym, załóż obręcz tortownicy.
Ułóż przekrojone na pół truskawki. Przykryj masą serową. To wszystko przykryj drugim biszkoptem. Oprósz cukrem pudrem. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Smacznego !






2 komentarze:

  1. Łał, wygląda niesamowicie. Musiał smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo, i tu sernikowość, cudna, bo truskawkowa!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...