28 marca 2013

Mazurek makowo - kokosowy


Mazurek makowo - kokosowy
Wspólne pieczenie z  Beatką z  "Kuchnia w Zieleni"
Źródło przepisu : TUTAJ
Podaję za autorką proporcje na szklanki i łyżki.


Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza
Blacha prostokątna o wymiarach 35 cm x 24 cm, wysmarowana masłem i wyłożona papierem do wypieków.

 Składniki:

Ciasto

10 białek
1 szklanka cukru
½ kostki margaryny (125 g) (użyłyśmy masła)
1 szklanka mąki pszennej
 szklanka suchego maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa budyniowa:

2 szklanki mleka
200 g masła
3 łyżki mąki pszennej
8 łyżek wiórków kokosowych
1 żółtko
1 szklanka cukru pudru
dodałam jeszcze skórkę z pomarańczy startą na tarce
dwie łyżki soku z pomarańczy
ziarenka z laski wanilii 

Do dekoracji:

5 łyżek cukru pudru
odrobina gorącej wody
2-3 łyżki soku z pomarańczy
migdały i kandyzowana skórka z pomarańczy

Sposób wykonania:

Margarynę lub masło rozpuść i wystudź. Białka ubij na sztywna pianę. Dalej ubijając dodawaj stopniowo cukier. Gdy białka będą dobrze ubite i cukier się rozpuści stopniowo dodawaj rozpuszczone i przestudzone masło ciągle miksując na najwyższych obrotach.
Następnie dodawaj mak, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników. Gotowe ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika na ok 30-40 minut (do suchego patyczka) . Po ostygnięciu, ciasto wyciągnij z formy i przekrój na dwa równe blaty.

W między czasie przygotuj krem. 
Wanilię przekrój wzdłuż i wyciągnij nożem lub łyżeczką ziarenka.
W naczyniu połącz: 1 szklankę mleka, kokos, żółtko i mąkę. Dokładnie wymieszaj. 
Drugą szklankę mleka podgrzej (najlepiej w garnku teflonowym) z ziarenkami wanilii. 
Połącz ciepłe, waniliowe mleko z mieszaniną mleka kokosu i mąki. Wszystko podgrzewaj na małym ogniu nie przerywając mieszania. Kiedy krem zgęstnieje  odstaw do wystygnięcia.
 Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Miksując dodawaj po łyżce zimny budyń aż powstanie puszysty krem.

Lukier
Wymieszaj sok z cukrem pudrem i odrobinką gorącej wody.

Ciasto przełóż kremem, a na wierzchu udekoruj lukrem i bakaliami.

Smacznego !





3 komentarze:

  1. Łał, przy takich zdjęciach niezłego apetytu się nabiera :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie udekorowałaś swojego mazurka. Musi być bardzo dobry jako że połaczenie smaow bardzo trafione. Dobrych Swiąt Asiu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję Madziu, ja Tobie również życzę wszystkiego dobrego i Wesołych Świąt :)
    Veggie dzięki, staram się jak mogę :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...