19 maja 2013

Sernik Piña Colada


Sernik Piña Colada

Kolejny sernik upieczony z Beatką z Kuchni w zieleni. Zapraszamy. 
Osobiście musiałam zmniejszyć ilość sera ponieważ miałam mniejszą formę i dodałam cukier. W oryginalnym przepisie nie ma cukru. 
Przepis na sernik pochodzi z Kwestii Smaku z małymi modyfikacjami

Forma okrągła o średnicy 22cm , wysokość 20cm. Wysmarowana masłem i wyłożona na spodzie papierem do wypieków.

Składniki:

Spód:
340 g ciastek owsianych kokosowych lub zwykłych
50 g wiórków kokosowych 
100 g masła

Masa serowa:
800 g twarogu trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka
 250 g serka mascarpone
 3 pełne łyżki mą
ki ziemniaczanej ( na drugi raz zmniejszę tą ilość )
1 i 1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego z puszki
 5 jajek
2 żółtka
1 puszka ananasa (565 g)

1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
100 g cukru
 opcjonalnie 25 ml likieru kokosowego


Wierzch:
150
 g gęstego jogurtu greckiego 

50 ml mleka skondensowanego słodkiego

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza

Ciasteczka i wiórki kokosowe umieść w blenderze i zmiel na "piasek". Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj. Wyłóż dno i boki tortownicy przygotowanym "piaskiem". Włóż do lodówki.



Ananasy z puszki odsącz na sitku. Zmiksuj blenderem na purée. 
Otwórz puszkę z mlekiem kokosowym i zbierz gęstą śmietanę z wierzchu (trochę mniej niż pół puszki). 

Zmielony ser wrzuć do miski i wymieszaj z podanymi składnikami w kolejności: serek mascarpone, mąkę ziemniaczaną, mleko skondensowane, (odlej 1/4 szklanki mleka i zachowaj). Dodawaj po jednym jajku i żółtka, zebraną z wierzchu śmietankę kokosową, mus ananasowy, cukier i likier.

Przelej całą masę serową na przygotowany - schłodzony spód w tortownicy i wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut, a potem zmniejsz temp. do 120-130 stopni Celsjusza. Piecz jeszcze ok 90 minut aż brzegi sernika będą ścięte.  Wymieszaj jogurt z mlekiem skondensowanym i polej mieszanką gorący sernik. Piecz jeszcze ok 10-15 minut. Po wyłączeniu piekarnika nie wyciągaj sernika , niech tam pozostanie do wystygnięcia. Gdy będzie całkowicie wystudzony wstaw jeszcze do lodówki na minimum godzinę (jeśli wytrzymasz).

Smacznego ! 



5 komentarzy:

  1. Wygląda bajecznie, muszę wypróbować Twój przepis :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. łoo ale piękny i duży! super wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. gdybym chciala ten sernik upiec w formie 25x35cm czy musze zwiekszyc ilosc skladnikow? jesli tak to o ile?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, spokojnie można dać cały kilogram sera twarogowego, tylko wtedy należałoby zwiększyć odrobinę cukru np 150 g. Wtedy też należy zwiększyć ilość ciastem do przygotowania spodu np 400 g. Ogólnie będzie on na pewno nieco niższy. Życzę powodzenia :)

      Usuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...