5 czerwca 2013

Ciasto kruche z wiśniami, truskawkami i budyniową pianką


Upiekłyśmy wspólnie z Beatką z "Kuchni w zieleni" kolejne fantastyczne ciasto. Jest to kruche ciasto z przepyszną budyniową pianką, owocami i kruszonką. Pianka jest niezwykle delikatna i lekka jak chmurka. Jeśli chodzi o owoce to w moim przypadku akurat były to wiśnie i truskawki. Ale oczywiście można użyć innych owoców. Ciasto jest naprawdę bajeczne, bardzo delikatne i takie...letnie.
Ciasto Beatki będziecie mogli wkrótce zobaczyć na Jej blogu.
Zapraszamy :)


(Przepis na ciasto pochodzi z bloga Doroty Moje Wypieki z małymi modyfikacjami)

Blacha o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

Składniki: 
2,5 szklanki mąki pszennej 
250 g masła lub margaryny, zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Masło pokrój w kostkę, szybko zagnieć z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodaj 1 - 2 łyżki wody. Podziel na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawiń w folię spożywczą, zamroź . Tą czynność można zrobić dzień wcześniej. (My nie czekałyśmy, nasze ciasto było 20 minut w zamrażarce) 
Po zmrożeniu wyciągnij większą część (60%) ciasta z zamrażarki i zetrzyj na tarce (na grubych oczkach) wprost na spód blachy. Rozłóż równomiernie i wyrównaj. Piecz w temperaturze 190 Stopni Celsjusza przez ok 20 minut. Odstaw.

Delikatna budyniowa pianka:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru 
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Ponadto:
350 g wiśni (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
350 g truskawek
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie pianki budyniowej
 Ubij białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypuj cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypuj proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlej olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłóż ubitą pianę. Wyrównaj i układaj gęsto  owoce. Na wierzch zetrzyj resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piecz w temperaturze 190 stopni C. przez około 30 - 40 minut. Wyciągnij z piekarnika i gdy przestygnie, oprósz cukrem pudrem.
Smacznego :)


8 komentarzy:

  1. Mmmmm, poproszę kawałeczek :) A najlepiej dwa :D Niestety u mnie taka pianka nigdy nie wychodzi, chyba z powodu piekarnika, więc nie nacieszę się jego pysznym smakiem :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyśmienicie wygląda;) Chętnie bym powała kawałek;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Upiekłam je wczoraj na dzisiejsze urodziny chłopaka. Dodałam samych truskawek i jest pyszne !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimusie bardzo mi miło to słyszeć. Takie komentarze lubię najbardziej. Wszystkiego dobrego :)

      Usuń
  4. Piekę je od polowy czerwca co jakiś czas,bo jest fantastyczne. Wszyscy się nim zachwycają, niektórzy proszą o przepis. Robiłam te ciasto także z malinami,wiśniami i jagodami i było przepyszne. Dzisiaj robię z malinami,borówką amerykańską i czerwoną porzeczką. Cieszę się,że znalazłam ten przepis. Dziękuję. Pozdrawiam.

    P.S. Anonimowy wyżej to właśnie ja ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się cieszę, to rzeczywiście takie uniwersalne ciasto które można łączyć z różnymi owocami. Tym bardziej się cieszę że przepis Ci się przydał. Serdeczne pozdrowienia :-)

      Usuń
  5. czy mozna pominac olej w piance :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nie próbowałam bez oleju

      Usuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...