28 maja 2013

Sernik kokosowy z kajmakiem


Forma okrągła (tortownica) o średnicy 25 cm. Wysmarowana masłem i wyłożona papierem do wypieków.
Piekarnik włącz na 180 stopni Celsjusza

Składniki:

Spód:
180 g ciasteczek owsianych
2 łyżki masła rozpuszczonego
2 łyżki wiórków kokosowych

Masa serowa:
800 g sera białego twarogowego trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka
250 g sera ricotta
200 g cukru (można proporcje cukru zmniejszyć lub zwiększyć, w zależności jak kto lubi)
cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego albo kokosowego
7 jaj
1 mała puszka mleka kokosowego
2 łyżki wody różanej (opcjonalnie)

Polewa kajmakowa:
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
pół szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
szczypta soli morskiej

Sposób przygotowania:

Spód:
Zmiel ciastka w blenderze na piasek, dodaj masło i wiórki kokosowe. Wszystko wymieszaj i przełóż na przygotowaną tortownicę. Ugnieć ciastka na dnie foremki i wstaw do piekarnika na 8-10 minut. Podpieczony spód wyciągnij z piekarnika.

Masa:
Ser, ser ricotta wymieszaj mikserem na małych obrotach. Nie przerywając miksowania dodaj cukier, cukier waniliowy, mąkę lub budyń, po jednym jajku. Otwórz puszkę z mlekiem kokosowym i zbierz 2 łyżki śmietanki. Dodaj ją do sera. Na koniec wlej wodę różaną. Wszystkie składniki połącz.
Przelej gotową masę na podpieczony spód. Wstaw do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 170-160 stopni Celsjusza i piecz sernik ok 60-70 minut. Brzegi muszą być ścięte, środek będzie galaretowaty i niedopieczony. Taki ma być. Wyłącz piekarnik uchyl drzwiczki i zostaw sernik w piekarniku do czasu aż całkowicie wystygnie.

Polewa kajmakowa:
Na teflonowej patelni rozpuść cukier, dodaj masło, mieszaj. Nie przerywając mieszania wlewaj powoli mleko. Na koniec dodaj sól. Gdy składniki się połączą, wyłącz gaz i odstaw kajmak. Pod wpływem zimna kajmak będzie gęstniał.

Na upieczony i zimny sernik rozsmaruj kajmak i gotowe ;)

Smacznego !


8 komentarzy:

  1. piękny <3 zakochać się idzie! A jaki musi być kremowy..:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bajeczny sernik ! Właśnie zrobiłam sobie kawę i zjadłabym duuuży kawał :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda nieziemsko, oj zjadałabym, zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawarłaś w nim wszystko czego dusza pragnie, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kokos i kajmak? Musiało być pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...