30 września 2012

Ciasto pomarańczowo czekoladowe



 Ciasto pomarańczowo czekoladowe
175 g masła
175 g cukru trzcinowego (lub białego)
2 jajka
175 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka z 1 pomarańczy
miąższ z 1 pomarańczy
3 łyżeczki cukru waniliowego domowego  tutaj przepis (1 paczuszka zwykłego sklepowego)
100 g czekolady mlecznej (połamana na pojedyncze kosteczki)
szczypta cukru do posypania

Włącz piekarnik na 170 stopni Celsjusza.
Przygotuj foremkę do pieczenia: wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Sparz pomarańczę i zetrzyj skórkę na tarce. Obierz owoc z reszty białej i gorzkiej skóry i wytnij cząstki miąższu. 
W osobnej misce, wymieszaj masło z cukrem i powoli dodawaj po jajku. Następnie połącz z mąką, proszkiem do pieczenia, skórką pomarańczową, pomarańczą,  cukrem waniliowym i czekoladą. 
Gotowe ciasto przełóż do foremki i posyp cukrem. Piecz 60 minut w temp. 170 stopni Celsjusza.
Smacznego!  


Podobne ciasto z bananami znajdziesz tu:
Ciasto bananowo czekoladowe



3 komentarze:

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...