16 grudnia 2013

Sernik makowy z wiśniami i karmelem


To jeden z lepszych serników jaki udało mi się zrobić.  Z makiem, niezbyt słodki. Kwaśne wiśnie przełamują smak słodkiego karmelu. To zdecydowanie smaki Bożego Narodzenia.


Źródło przepisu tutaj z modyfikacjami

Tortownica o wymiarach 24 cm wysmarowana masłem i wyłożona papierem do wypieków.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C

Składniki:
700 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka
4 jajka
150 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki mąki
4 czubate łyżki masy makowej z bakaliami z puszki lub domowej
200 g wiśni mrożonych drylowanych

karmel
3 łyżki cukru
2 łyżki śmietanki UHT 30%
2 łyżki masła

Ser wymieszaj z cukrem, dodawaj po jednym jajku nie przerywając mieszania. Następnie wlej ekstrakt waniliowy, dodaj mąkę i masę makową. Wymieszaj tylko do połączenia składników.
Przelej masę na przygotowaną tortownicę a na wierzchu ułóż zmrożone wiśnie.
Piecz sernik ok 60-80 minut. Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Sernik musi wystygnąć w piekarniku.
Po całkowitym wystygnięciu przygotuj karmel.
Na patelnię wsyp cukier. Zaczekaj aż się rozpuści, dodaj śmietankę, szybko wymieszaj, na końcu dodaj masło. Wymieszaj. Przelej karmel na wierzch zimnego sernika, rozsmaruj i wstaw do lodówki na ok 3-4 godziny aż całkowicie zastygnie.
Smacznego !


4 komentarze:

  1. Pyszne połączenie, maku rzadko używam, a jak już to tradycyjnie, to wykorzystanie bardzo mi się podoba !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten karmel mnie oczarował ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. znakomity! idealny na świąteczny czas i dla niezdecydowanych: sernik czy makowiec?;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...