15 kwietnia 2013

Lemon Yogurt Cake


I znowu nam wyszło :) Ciasto jogurtowo cytrynowe.  Choć były zakłócenia na łączach, dałyśmy sobie radę. Wspólne pieczenie z Beatką z "Kuchnia w zieleni" i następny zrealizowany pomysł. Zrobiłyśmy małą modyfikację bo dodałyśmy do polewy kilka kropel cytryny i to znacznie zmieniło smak. Ciasto robi się niezwykle szybko, bo wystarczy połączyć wszystkie składniki i upiec. To proste ciasto, które świetnie pasuje do filiżanki herbaty lub do kawy.
Źródło przepisu

Składniki
0,5 szklanki oleju
skórka i sok z dwóch dużych cytryn
1 szklanka jogurtu greckiego
1,5 szklanki cukru
2 jajka
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier
1,5 szklanki cukru pudru
10 g miękkiego masła
4 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki zimnej wody
kilka kropel soku z cytryny

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wysmaruj tortownicę o średnicy 24 cm i oprósz bułką tartą.
W misce połącz olej, skórkę, sok, jogurt, cukier, jajka i ubijając dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj aż do połączenia składników. Można to zrobić drewnianą łyżką, bez użycia miksera. Przelej ciasto do foremki i wstaw do piekarnika na 35-40 minut. Piecz do "suchego patyczka".
Lukier
Cukier, masło, wiórki, wodę i sok wymieszaj aż powstanie gęsty krem.
Wystudzone ciasto posmaruj kremem.
Smacznego !

4 komentarze:

  1. Wspaniale ciasto,zdjecia rowniez,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne było, prawda Asiu? :) fajnie komponował się posmak cytryny w cieście ze słodkim kokosowym lukrem z nutką cytryny :) teraz czekam na Twoją propozycję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak było pyszne i zyskuje na smaku po czasie. Im starsze tym lepsze. Mam teraz twardy orzech do zgryzienia bo myślę nad kolejnym pomysłem:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda na bardzo mięciutkie, pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...