9 października 2013

Sernik czekoladowy


Sernik czekoladowy jest mocno słodki i ma nieprzyzwoitą ilość masła, oraz czekolady. Ale ja takie właśnie lubię. Mocne, konkretne smaki.  Upiekłam go w kąpieli wodnej, dzięki temu jest aksamitny.  Taki jesienny, mocno czekoladowy sernik na chłodne dni.
Zapraszam :)


Tortownica o średnicy 23 cm wysmarowana masłem i wyłożona papierem.
Piekarnik rozgrzany do temperatury 180 stopni Celsjusza

Składniki:
spód:
150 g herbatników
1 łyżka rozpuszczonego masła
1 łyżeczka kakao

Herbatniki zmiksuj w mikserze na piasek, dodaj masło i kakao. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotową mieszanką wyłóż spód tortownicy ( j/w) Schowaj do lodówki.

masa serowa:
600 g sera twarogowego
200 g serka Filadelfia
100 g czekolady mlecznej
1/2 szklanki całych migdałów bez skórki
1/4 szklanki rodzynek
200 g cukru
3 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
50 g rozpuszczonego masła

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Do małego rondelka nalej wodę (w 1/4 wypełnij garnek). Ustaw na nim metalową miskę ( większą od garnka) Czekoladę połam i wrzuć do miski. Woda będzie się podgrzewać a czekolada w misce rozpuszczać.
Rodzynki zalej gorącą wodą.
Sery wymieszaj z cukrem, jajkami, ekstraktem waniliowym, rozpuszczonym masłem (masło nie może być gorące), czekoladą (przestudzoną), migdałami. Rodzynki odsącz z wody i dodaj do masy serowej.
Wszystkie składniki wymieszaj i przelej do tortownicy.
Formę na ciasto owiń szczelnie folią aluminiową. Postaw na blasze do pieczenia, na którą należy wlać wrzątek. Sernik będzie się piekł w kąpieli wodnej przez 60 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Sernik musi zastygnąć.

 wierzch:
100 g czekolady gorzkiej 70 %
100 ml śmietanki 30%

Śmietankę podgrzej, wrzuć do niej połamaną na drobne kawałeczki czekoladę. Mieszaj aż się rozpuści.
Na zimny sernik wylej polewę, rozsmaruj ją na serniku i wstaw jeszcze do lodówki na kilka godzin.
Smacznego !



5 komentarzy:

  1. Cóż za cudo! Nie mogę się napatrzeć, a najchętniej zjadłabym kawałek. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. raj na ziemi, niebo w gębie:D achhhh

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale zdjęcia :) Naprawdę nie można przestać podziwiać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny... Musiał smakować wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...