19 września 2013

Strudel z ricottą i morelami


Ciasto, które chcę Wam pokazać, jest następnym wspólnym wypiekiem z Beatką z "Kuchni w zieleni"
Zdjęcia tego ciasta nie są może imponujące, ale postanowiłam że bez względu na to muszę przedstawić ten przepis, bo jest naprawdę świetny. 
Nie ukrywam że jest przy nim trochę pracy, ale akurat zaczyna się jesień i można się trochę pobawić w kuchni przy gorącym piekarniku. Zapraszam :)


/Przepis pochodzi z książki Anneki Mannig "Wypieki"/

175 g mąki pszennej plus 2 łyżki
1/2 jajka lekko roztrzepanego 
2 łyżki oleju
duża szczypta soli
2 łyżeczki soku z cytryny
60 ml wody o temp. pokojowej
250 g sera ricotta
30 g miękkiego masła plus dodatkowo 80 g stopionego
75 g cukru
nasiona z 1/2 laski wanilii
2 jajka w temp. pokojowej (żółtka oddzielone od białek)
65 g śmietany
2 łyżki pokrojonych suszonych moreli
cukier puder do posypania

Mąkę przesiej przez sito wprost do miski, dodaj połowę jajka, sól i sok z cytryny. Mieszaj mikserem na wolnych obrotach. Powoli mieszając dolewaj wodę. Mieszaj ok 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gdy uznasz że jest zbyt suche, dodaj odrobinę wody.
 Z ciasta uformuj kulę i przykryj dużą nagrzaną miską. Odstaw na 30 minut.
W tym czasie rozgnieć ricottę aby była gładka. Odstaw.
W osobnej misce wymieszaj (najlepiej mikserem) masło ( 30 g) z cukrem, wanilię i żółtka. Ubij do białości a następnie wmieszaj morele. 
W osobnym naczyniu ubij białka z odrobiną soli.
Do masy maślanej dodaj ricottę, a kiedy wszystko połączysz dodaj ubite białka.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
Na blasze rozłóż papier do wypieków. 
Ciasto ponownie zagnieć przez ok 5 minut. Uformuj kulę i pobieżnie posmaruj roztopionym masłem przy pomocy pędzelka. Na blacie oprószonym mąką ułóż kulę i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 30x45 cm. 
Na tym etapie, należy rozciągnąć ciasto, wkładając ręce pod spód ciasta zaczynając od środka. Rozciągnij ciasto aby powiększyło się do ok 45 x 60 cm. (jest dość elastyczne więc nie powinno być z tym problemu. Posmaruj całą powierzchnię roztopionym masłem i rozprowadź ricottę zaczynając ok. 10 cm od brzegu zostawiając ok. 5 cm marginesu. Następnie zwiń ciasto w roladę i delikatnie przenieś je na blachę łączeniem do dołu. Końce zawiń pod spód. Posmaruj masłem i wstaw do piekarnika na ok 40 minut. Roladę należy smarować co 10 minut roztopionym masłem ponieważ to spowoduje złocistość i chrupkość wierzchu rolady. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i odstaw na 10-15 minut. Potem oprósz cukrem pudrem. Można jeść ciepłe, nie gorące :)

Smacznego !


5 komentarzy:

  1. Takie ciasta jeszcze cieplutkie poprawiają nastrój w jesienną pore:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma siły, to musi być przepyszne !

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie, chętnie bym spróbowała:DD

    OdpowiedzUsuń
  4. ajajajaaaa cudny wypiek:) za strudlem przepadam,a w takiej wersji z pewnością smakuje wybornie:D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...