Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza
Spód:
150 g herbatników
3 łyżki musli
2 łyżki masła
Masa:
500 g sera ricotta
200 g sera mascarpone
200 g sera twarogowego jak na sernik
200 g cukru
opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
2 łyżki wody różanej
skórka otarta z jednej cytryny
3 jajka
2 łyżki kaszki manny
ok 100 g malin lub innych owoców np. borówek lub poziomek
cukier puder do oprószenia
Spód:
ciasteczka zmiksuj w mikserze na piasek dodaj musli. Na patelni rozpuść masło i dodaj zmiksowane ciasteczka z musli.
Do wyłożonej papierem foremki wsyp przygotowany spód i ugnieć równomiernie dno tortownicy.
Wstaw do piekarnika i piecz w 180 stopniach C ok 6-7 minut.
Po tym czasie wyciągnij foremkę z piekarnika i odstaw.
Przygotuj masę.
Masa:
W misce wymieszaj sery, cukier, cukier waniliowy, wodę różaną, skórkę z cytryny, jajka i mannę. Wszystkie składniki wymieszaj łyżką. Przelej gotową masę na podpieczony spód. Owoce ułóż po obwodzie masy. Wstaw do piekarnika i piecz 50-60 minut. Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Nie wyciągaj sernika musi zastygnąć. Odczekaj kilka godzin.
Na koniec oprósz cukrem pudrem.
Smacznego !
wygląda slicznie ;)
OdpowiedzUsuńZjadłabym :)
OdpowiedzUsuńTen sernik dobrze oddaje nazwę Twojego bloga :)
OdpowiedzUsuńO jak mi miło, dziękuję :)
UsuńMmm, prezentuje się naprawdę wspaniale :) Choć ja bym dała jeszcze więcej malin ;)
OdpowiedzUsuńpycha:) uwielbiam serniki:)
OdpowiedzUsuńwspaniały, śliczny serniczek:) niebo w gębie!
OdpowiedzUsuń