24 czerwca 2013

Tort orzechowy z karmelem


Tort orzechowy z warstwą karmelu, delikatny krem z nutą likieru orzechowego. Można użyć likieru Frangelico lub orzechowy Baileys , albo po prostu domowej orzechowej nalewki. Tort nie jest ciężki, ponieważ połowę mąki zastąpiłam zmielonymi orzechami, co daje podstawę smakową tego tortu.
Jak dla mnie bomba, wielbiciele orzechów i karmelu będą zachwyceni.  Jeśli ktoś nie lubi orzechów a woli migdały, można orzechy zastąpić migdałami w tych samych proporcjach. 


Brytfanka prostokątna o wymiarach 25 cm x 22 cm. Można użyć okrągłej tortownicy o średnicy 23 lub 25 cm. Formę należy wysmarować masłem i na dno wyłożyć papier do wypieków, a boku oprószyć bułką tartą.
Piekarnik nastaw na 180 stopni Celsjusza

Biszkopt
5 jaj
100 g cukru
1/2 szklanki mąki (przesiana przez sitko)
1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem
500 ml śmietanki 30% lub 36%
250 ml serka twarogowego (jak na sernik)
100 g cukru
50 ml likieru orzechowego

Dodatkowo
1 puszka 340 g masy karmelowej lub krówkowej
6 łyżek mleka
garść płatków migdałowych
kilka orzechów pekan lub włoskich
szczypta cynamonu

Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej lub kilka godzin przed złożeniem tortu.
Zacznij od przygotowania biszkoptu: rozdziel żółtka od białek. W misce ubij białka na sztywno.
W osobnej misce utrzyj żółtka z cukrem na kogel-mogel, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy, olej i mleko. Wszystko dokładnie wymieszaj i w powstałą masę wmieszaj delikatnie pianę z białek tylko do połączenia. Przelej gotową masę do brytfanki i wstaw do piekarnika na ok 40-50 minut. Piecz w temp. 180 stopni Celsjusza do "suchego patyczka"
Upieczony biszkopt wyciągnij z pieca i zaczekaj aż trochę wystygnie. Potem wyciągnij ciasto z brytfanki i odczekaj do całkowitego wystygnięcia.

Krem: śmietanę z cukrem ubij na sztywno. W osobnej misce wymieszaj ser z likierem. Połącz ubitą śmietankę z serem. Wstaw do lodówki na ok 30 minut.

Przygotuj karmel: w rondelku rozpuść całą masę z mlekiem. Mieszaj na bardzo małym ogniu aż nabierze kremowej konsystencji.

Składanie tortu: upieczony , zimny biszkopt przekrój na pół w poprzek ciasta. Jedną warstwę posmaruj połową karmelu i oprósz migdałami. Na tym posmaruj połową kremu. Połóż drugą warstwę ciasta i posmaruj drugą połową karmelu oraz kremu. Ułóż orzechy i oprósz cynamonem. Gotowy tort wstaw do lodówki na kilka godzin.

Smacznego !


7 komentarzy:

  1. Lubię wszytsko co orzechowe ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm orzechy to ja uwielbiam w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny ten tort :) Ja uwielbiam wszystko, co z karmelem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Biorę ten kawałek bez pytania, bo czuję, że to coś wspaniałego dla kubków smakowych!;)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglada cudownie ! ahh muze to wyprobowac kiedys ;D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...