1 maja 2013

Tort makaronikowo orzechowy z ananasem


Tort makaronikowo orzechowy z ananasem
 Tort składający się z czterech warstw ciasta. Dwie, to makaronikowe i dwie biszkoptowe. Przekładane czekoladą, kremem i ananasem. Warstwy makaronikowe posmarowałam czekoladą i kremem. Natomiast warstwy biszkoptowe nasączyłam ponczem ananasowym i przełożyłam kremem oraz ananasem. Zewnętrzna warstwa to krem orzechowo-karmelowy oprószony migdałami. Natomiast górę tortu ozdobiłam snickersem i śliwką w czekoladzie. Tort wbrew pozorom nie jest przesadnie słodki. Jest bardzo bogaty, intensywny w smaku. Orzechy i czekolada przełamane są smakiem ananasa, który jest lekki i soczysty.


Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza
Użyłam dwóch tortownic o średnicy 23 cm wysmarowałam masłem i oprószyłam bułką tartą. 

Ciasto makaronikowe:
4 białka
360 g orzechów laskowych
100 g cukru pudru

Aby łatwo zdjąć skórkę z orzechów należy je podpiec w piekarniku w 200 stopniach Celsjusza przez ok 10 minut. Uprażone orzechy zawiń w ściereczkę i potrząśnij nią kilka razy. Skórka sama zacznie odchodzić od orzechów. Tak przygotowane orzechy zmiel w blenderze na "piasek". 
Białka ubij na sztywno i wymieszaj (można łyżką) zmielone orzechy i cukier.
Rozlej ciasto na dwie równe części do dwóch tortownic i piecz w piekarniku przez 15-20 minut do "suchego patyczka". Jeśli masz tylko jedną tortownicę należy to zrobić w dwóch etapach.
Upieczone ciasto przełóż na metalową kratkę i odłóż do wystygnięcia. 

Ciasto biszkoptowe: 
taka sama tortownica o średnicy 23 cm, wysmarowana masłem i oprószona bułką tartą lub mąką.
3 białka 
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Białka ubij na sztywną pianę z cukrem. Nie przerywając ubijania dodawaj po jednym żółtku. Następnie wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Przelej ciasto do tortownicy. Piecz w temp. 180 stopni Celsjusza przez 40 minut do "suchego patyczka" 
Wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
Gdy wystygnie przetnij w poprzek na dwa równe kręgi.

Krem do środka tortu
500 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36 % koniecznie dobrze schłodzona
100 g cukru pudru
150 g sera twarogowego 
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody

Śmietanę ubij z cukrem i dodaj ser. Nie przerywając miksowania dodawaj powoli ciepłą żelatynę. Schowaj krem do lodówki na 20-30 minut aż lekko stężeje. 

Czekolada
100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, tzn: postaw metalową miskę na mniejszym garnku z wodą. Włącz gaz i wrzuć do miski połamaną czekoladę. Zostaw ją niech się rozpuści. Najlepiej jej nie ruszać. Gdy się całkowicie rozpuści wyłącz gaz.

Ananas i poncz
1 puszka ananasa (może być w plastrach albo w kawałkach)
Sok z ananasa posłuży nam jako poncz, który można zmieszać z małym kieliszkiem spirytusu lub likieru orzechowego albo kawowego (co kto ma).

Składanie tortu
Najlepiej złożyć go w tortownicy i schłodzić. Gdy warstwy zastygną, wtedy zdjąć obręcz z tortownicy i wykończyć.
Pierwsza warstwa to ciasto biszkoptowe. Nasącz ponczem, posmaruj 1/3 części kremu ułóż kilka kawałków ananasa. 
Druga warstwa to ciasto orzechowe czyli makaronikowe. Posmaruj 1/2 części czekolady. 
Połóż drugą część biszkoptu, nasącz ponczem, posmaruj kremem i ułóż ananasy. 
Połóż drugą warstwę makaroniku, posmaruj drugą częścią czekolady i kremu. 
Tak ułożony tort przykryj folią i schowaj do lodówki najlepiej na całą noc.

Wykończenie tortu
Krem zewnętrzny:
100 g orzechów laskowych uprażonych.
1 łyżka cukru 
200 ml śmietanki 30 %
1 łyżka cukru pudru 
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody

dodatkowo
1 snickers
kilka śliwek w czekoladzie
100 g płatków migdałowych

Cukier podgrzewaj na patelni aż się rozpuści. Rozpuszczony karmel przelej na papier do wypieków i zaczekaj aż zastygnie. Twardy karmel pokrusz na drobne kawałeczki i przesyp do malaksera. Wsyp do tego samego malaksera orzechy i zmiel je wraz z karmelem na drobno.
Ubij śmietanę z cukrem, wymieszaj ze sproszkowanymi orzechami i karmelem oraz rozpuszczoną żelatyną. 

Zdejmij obręcz z tortu i posmaruj brzegi oraz górę tortu kremem orzechowo karmelowym.
 Oprósz boki tortu migdałami, a górę pokrojonym snickersem i śliwką w czekoladzie.

Schowaj do lodówki na minimum 2 godziny.

Smacznego !



4 komentarze:

  1. Ależ słodkie cudo!:-) Nazwa bloga idealnie pasuje do jego zawartości. Cudnie tu u Ciebie. Zostaję. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda doprawdy imponująco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. łaaaał ciasto makaronikowe ujęło moje serce !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...