25 maja 2013

Tarta Tatin z rabarbarem i bazylią


Tarta Tatin z karmelizowanymi jabłkami, rabarbarem i bazylią

Składniki:

 ciasto:
180 g mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
100 g zimnego masła

nadzienie:
2 jabłka Złota Delicja, szara Reneta lub inne dość twarde jabłko
3-4 łodygi rabarbaru
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
garść bazylii

Z podanych składników na ciasto zagnieć jednolitą masę i uformuj kulę. Zawiń w folię i schowaj do lodówki.
W tym czasie zrób nadzienie: jabłka obierz ze skórki i pokrój w ósemki lub ćwiartki. Rabarbar umyj i pokrój w 1-2 cm kawałki.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza
Na patelni (tej na której będziesz piec ciasto) rozpuść miód i masło, wrzuć bazylię i jabłka. Obtocz jabłka w karmelu i chwilkę podsmażaj, niezbyt długo, aby owoce się nie rozleciały. Jabłka muszą się lekko zrumienić. Na koniec dodaj rabarbar, wymieszaj i wyłącz ogień.
Wyciągnij ciasto z lodówki, rozwałkuj na blacie oprószonym mąką na 5 mm grubości placek. Przykryj ciastem owoce i wstaw patelnie do piekarnika. Piecz ok 40 minut do czasu aż ciasto będzie zrumienione i chrupiące. Po upieczeniu zawiń rączkę patelni w ściereczkę i delikatnie wyciągnij patelnię z piekarnika. Zaczekaj aż wystygnie. Delikatnie ostrym nożem oddziel brzegi ciasta od ścianek patelni. Połóż na patelni duży okrągły talerz i odwróć patelnię do góry dnem, tak aby owoce były na górze a ciasto na dnie talerza.
Tartę można podawać z lodami, bitą śmietaną lub jogurtem greckim.

Smacznego !


2 komentarze:

  1. Ostatnio namiętnie testuję słodkości z ziołami, ale na rabarbar i bazylię to bym nie wpadła... Zapisuję do wypróbowania, bo wygląda wyjątkowo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...