4 kwietnia 2013

Sernik żurawinowo - truskawkowy


To jeden z moich ulubionych serników, jest delikatny, puszysty, wilgotny, mięciutki. Wprost rozpływa się w ustach. Upiekłam go bez spodu, ale jeżeli ktoś woli serniki np. na kruchym cieście można go zrobić właśnie w ten sposób.  Wylać gotową masę na upieczony spód. Żurawina dodaje lekki kwaskowy posmak, a frużelina słodyczy i jeszcze ciekawszej formy. Truskawkową frużelinę można zastąpić inną - jagodową, wiśniową czy malinową.

Użyłam formy prostokątnej 34cm x 24 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do wypieków.

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza

Masa serowa
800 g białego sera trzykrotnie zmielonego
400 g cukru
100 g roztopionego masła
3 białka
5 żółtek
3 jajka
40 g mąki pszennej
garść suszonej żurawiny
3 łyżki wody różanej (opcjonalnie)

Dodatkowo
300 ml truskawkowej frużeliny lub konfitury (można zrobić domową frużelinę tak jak TUTAJ tylko zamienić na inne owoce)
100 g płatków migdałowych-uprażonych
cukier puder


Białka ubij na sztywno i dodaj cukier. Ubij ponownie aż masa będzie gładka. W osobnej misce utrzyj żółtka i jajka wraz z serem. Dodaj rozpuszczone masło, mąkę i ponownie wymieszaj. Połącz masę z ubitymi białkami i wlej do formy. Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 90 - 110 minut.
 Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozwól sernikowi wystygnąć w piecu. Wstaw ciasto na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki.  Ciasto może lekko opaść, ale nie przejmuj się tym. Na ostudzony sernik, połóż frużelinę lub konfiturę wiśniową. Posyp płatkami migdałowymi i oprósz obficie cukrem pudrem.
Smacznego :-)


2 komentarze:

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...