30 grudnia 2012

Tort orzechowo kawowy


 Tort orzechowy. Przepis na ten tort pochodzi z książki "Słodkie" Elizy Mórawskiej. W oryginalnym przepisie składniki trzeba pomnożyć przez dwa. Ja musiałam o połowę zmniejszyć. Jest wspaniały. To alternatywa dla osób które nie lubią bitej śmietany. Jest bardzo orzechowy bardzo słodki i pachnie kawiarnią w której parzy się najlepszą kawę :-)


Składniki na 6-7 osób
ciasto
500 g orzechów włoskich w łupinkach
5 jajek
110 g cukru
90 g bułki tartej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
30 g kakao
krem
250 g masła miękkiego
3 jajka
30 g kakao
25 ml mocnej kawy, świeżo zaparzonej
110 g cukru
1 łyżka spirytusu

Wykonanie
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
Orzechy wyłuskaj i wsyp na blachę wyłożoną papierem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 20 minut. Orzechy wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Odłóż kilka ładnych połówek. Resztę orzechów posiekaj na drobne kawałeczki szerokim nożem.  Podziel na dwie części. Jedna będzie Ci potrzebna do ciasta a druga do ozdobienia tortu.

Ciasto
Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na kogel- mogel. Dodawaj stopniowo jedną część orzechów, bułkę tartą, proszek do pieczenia i kakao. Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj do masy. Pianę należy stopniowo wmieszać łyżką.
Tortownicę ( 30 cm) posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Wlej masę i piecz w piekarniku przez 40 minut.

Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do całkowitego ostudzenia.

Krem
Jajka ubij z cukrem na parze. W tym celu ustaw garnek z wodą na ogniu, wodę zagotuj. Postaw na garnku miskę żaroodporną , zmniejsz płomień do minimum. Wlej jajka, cukier i ubijaj ok 10-15 minut. Odstaw do wystudzenia.
Masło utrzyj do białości mikserem. Ciągle miksując dodawaj powoli ubite jajka. Dodaj kakao, spirytus i kawę.
Wykończenie tortu
Ciasto przekrój w poziomie na dwa placki. Pierwszy placek posmaruj 1/2 częścią kremu. Połóż drugi placek i posmaruj resztą kremu. Oprósz resztą posiekanych orzechów i ułóż całe połówki dla dodatkowej dekoracji. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Smacznego :)



3 komentarze:

  1. cóż moge napisać?
    wielkie wooow!:) piękny i pysznie wyglądający torcik:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli faktycznie jest tak pyszny jak pysznie wygląda, to zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie, ten głęboki kolor ciasta jest zachwycający :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...