22 listopada 2012

Podwójnie czekoladowe ciasteczka z żurawiną.





 Przepis pochodzi z książki: "White Plate Słodkie" Elizy Mórawskiej czyli - Liski

 Podwójnie czekoladowe ciasteczka z żurawiną. 

Podaję oryginalny przepis: 10-12 ciasteczek
100 g mąki
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g gorzkiej czekolady 70 %
100 g masła
3 jajka
180 g cukru trzcinowego ( ja użyłam ciemnego muscovado)
100 g gorzkiej czekolady 70 % drobno pokrojonej
100 g suszonych wiśni, żurawiny, rodzynek lub innych bakalii (ja użyłam żurawiny)

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
Miskę z 200 g czekolady i masłem postaw na garnku z wodą. Podgrzewaj garnek tak długo aż czekolada i masło rozpuszczą się.
W osobnej misce ubij jajka z cukrem na gładką masę. Dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem i pozostałe składniki.  Na dużej blasze rozłóż papier i łyżką do lodów, lub zwykłą łyżką formuj kulki (mnie wyszły raczej grube placki, ale też dobre ) Zachowaj między nimi odstęp ok 5 cm.
Wstaw ciastka do nagrzanego pieca na ok 15 - 20 minut (moje się piekły 25 minut, to wszystko zależy od piekarnika). Upieczone ciasteczka ułóż na kratce i zaczekaj aż wystygną.
Smacznego !


3 komentarze:

  1. Ciasteczka wyglądają niezwykle apetycznie i czekoladowo! :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. O rety... Przypomniałaś mi właśnie o jednych z moich ulubionych ciastek z żurawiną, których daaawno nie piekłam. Chętnie wypróbuję przepis na Twoje ciasteczka. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...