13 sierpnia 2012

Biszkopt z jabłkami


Biszkopt z jabłkami, ciasto mojej Mamy. Proste jak drut. Zrób tylko biszkopt i dodaj owoce jakie chcesz. Już pisałam o podobnym, tyko że tamto było z truskawkami .

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej ( nie całe 400 g)
1,5 szklanki cukru
6 jajek
szczypta soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka octu
ok 5 szt średniej wielkości jabłek (mogą być inne owoce), obrane i pokrojone jak chcesz (ja kroję w ćwiartki lub na połówki)
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru pudru + odrobina do posypania całości ciasta
2 łyżeczki cynamonu

Włącz piekarnik na 190 stopni Celsjusza.
Oddziel żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier, cukier waniliowy (ciągle miksując), dodawaj po jednym żółtku, mąkę, proszek do pieczenia , sodę i ocet. Wszystko razem dokładnie wymieszaj mikserem.
Na przygotowaną* blachę ułóż jabłka, posyp cukrem pudrem i cynamonem. Wylej na owoce ciasto. Piecz w temp 180 stopni Celsjusza ok 50 min. Staraj się nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia.  Po wystygnięciu, ciasto oprósz  cukrem pudrem. Można podawać z bitą śmietaną lub lodami.

*blachę wysmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia, ponownie wysmaruj papier masłem i wysyp bułką tartą. Masz gwarancję że ciasto się nie przyklei i nie będziesz odczuwać posmaku blachy.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Prawdę mówiąc, proste przepisy są najlepsze, zwłaszcza mamine ;-) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj jak ja lubie takie proste placki.. i to jeszcze z owocami<3
    pozdrawiam i zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na jaki rozmiar blachy (orientacyjnie) są podane składniki?

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj Anonimusie :) Wtedy piekłam w blaszce prostokątnej 24x30. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...