5 marca 2013

Szarlotka wiśniowa z migdałami


Szarlotka z wiśniami i migdałami 
Kwaskowe, chrupiące, słodkie (nie za bardzo) pyszne i lekkie ciasto. W środku mnóstwo wiśni. Wierzch, to kołderka kruchego ciasta z dużą ilością prażonych migdałów. To wszystko oprószone cukrem pudrem. Bardzo łatwa i szybka do wykonania szarlotka. Zamiast jabłek wiśnie. Mogłabym zjeść całe na raz.
Przepis na kruche ciasto pochodzi z książki "Fotografia Smaku" Zofii Nasierowskiej z moimi modyfikacjami.


Składniki na okrągłą formę o średnicy 20-22 cm
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza
Foremka wysmarowana masłem i oprószona bułką tartą
250 g mąki pszennej
100 g miękkiego masła dobrej jakości
100 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
1 duże jajko
2 łyżki śmietany 18 %
1 czubata łyżka płatków owsianych
Nadzienie i wierzch
250 g mrożonych wiśni (mogą być inne owoce np. jagody, śliwki czy poziomki )
garść płatków migdałowych - uprażonych
4 łyżki cukru pudru + odrobina do posypania

Z podanych składników zagnieć ciasto. Nie zagniataj zbyt sługo wystarczy że składniki się połączą. Gdy będzie za rzadkie można dodać więcej mąki. Podziel ciasto na dwie części i jedną zawiń w folię, schowaj do zamrażarki na ok 20 minut. Z drugiego kawałka ciasta wylep spód i brzegi foremki. Ponakłuwaj widelcem ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Zamrożone wiśnie zasyp cukrem pudrem i wymieszaj delikatnie. Chodzi o to żeby owoce były całe otulone białym pyłkiem. Podbieczony spód wyłóż wiśniami.
Drugi kawałek schłodzonego ciasta rozwałkuj i wytnij paseczki o szerokości ok 2 cm. Ułóż na owocach kratkę z pociętego ciasta. Wierzch posyp uprażonymi migdałami. Wstaw do piekarnika na 30-40 minut. Brzegi mają być zarumienione. Przestygnięte ciasto oprósz cukrem pudrem.
Można podawać z lodami lub bitą śmietaną.
Smacznego !



7 komentarzy:

  1. a wiesz, że ja w wakacje robiłam identyczną? ale nie z przepisu, tyle, że z głowy! ale zbieg okoliczności :p

    OdpowiedzUsuń
  2. Z przepisu robiłam tylko kruche, reszta mi się przyśniła i musiałam...sama rozumiesz :) To takie własnie letnie ciasto, chyba dlatego mi sie przyśniło, bo już bardzo chcę lato :). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdjęcia piękne, ciasto wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. szarlotka? z wisniami? z migdałami? bomba!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ piękne ciasto, a zdjęcia...wow,cudne! pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. wiśniowo... lubię tą delikatna kwaskowość. wygląda bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...