Szarlotka z wiśniami i migdałami
Kwaskowe, chrupiące, słodkie (nie za bardzo) pyszne i lekkie ciasto. W środku mnóstwo wiśni. Wierzch, to kołderka kruchego ciasta z dużą ilością prażonych migdałów. To wszystko oprószone cukrem pudrem. Bardzo łatwa i szybka do wykonania szarlotka. Zamiast jabłek wiśnie. Mogłabym zjeść całe na raz.Przepis na kruche ciasto pochodzi z książki "Fotografia Smaku" Zofii Nasierowskiej z moimi modyfikacjami.
Składniki na okrągłą formę o średnicy 20-22 cm
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza
Foremka wysmarowana masłem i oprószona bułką tartą
250 g mąki pszennej
100 g miękkiego masła dobrej jakości
100 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
1 duże jajko
2 łyżki śmietany 18 %
1 czubata łyżka płatków owsianych
Nadzienie i wierzch
250 g mrożonych wiśni (mogą być inne owoce np. jagody, śliwki czy poziomki )
garść płatków migdałowych - uprażonych
4 łyżki cukru pudru + odrobina do posypania
Z podanych składników zagnieć ciasto. Nie zagniataj zbyt sługo wystarczy że składniki się połączą. Gdy będzie za rzadkie można dodać więcej mąki. Podziel ciasto na dwie części i jedną zawiń w folię, schowaj do zamrażarki na ok 20 minut. Z drugiego kawałka ciasta wylep spód i brzegi foremki. Ponakłuwaj widelcem ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Zamrożone wiśnie zasyp cukrem pudrem i wymieszaj delikatnie. Chodzi o to żeby owoce były całe otulone białym pyłkiem. Podbieczony spód wyłóż wiśniami.
Drugi kawałek schłodzonego ciasta rozwałkuj i wytnij paseczki o szerokości ok 2 cm. Ułóż na owocach kratkę z pociętego ciasta. Wierzch posyp uprażonymi migdałami. Wstaw do piekarnika na 30-40 minut. Brzegi mają być zarumienione. Przestygnięte ciasto oprósz cukrem pudrem.
Można podawać z lodami lub bitą śmietaną.
Smacznego !
a wiesz, że ja w wakacje robiłam identyczną? ale nie z przepisu, tyle, że z głowy! ale zbieg okoliczności :p
OdpowiedzUsuńZ przepisu robiłam tylko kruche, reszta mi się przyśniła i musiałam...sama rozumiesz :) To takie własnie letnie ciasto, chyba dlatego mi sie przyśniło, bo już bardzo chcę lato :). Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZdjęcia piękne, ciasto wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńszarlotka? z wisniami? z migdałami? bomba!
OdpowiedzUsuńAleż piękne ciasto, a zdjęcia...wow,cudne! pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńwiśniowo... lubię tą delikatna kwaskowość. wygląda bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń