28 października 2012

Tort "czarny las"


Składniki:

biszkopt
8 jaj
 220 g mąki
50 g kakao
220 g cukru
100 g czekolady mlecznej 
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżka octu

krem
500 ml śmietanki kremówki
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub zwykły wanilinowy

nadzienie i poncz
szklanka wiśni w syropie lub świeże wiśnie
4 łyżki whisky  (może być czysta wódka lub nalewka z wiśni )
Jeżeli masz świeże wiśnie*, zasyp je cukrem, zalej alkoholem w podanych wyżej proporcjach i odstaw na noc.
1/2 szklanki dżemu z wiśni

Odrobina czekolady gorzkiej i białej do przybrania.


 Biszkopt
Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
Rozpuść czekoladę. ( na garnku z gorącą wodą postaw miskę, wrzuć do niej połamaną czekoladę i zaczekaj aż się rozpuści delikatnie mieszając co jakiś czas). Oddziel żółtka od białek.  Mikserem utrzyj żółtka z cukrem, dodaj rozpuszczoną czekoladę (czekolada musi być lekko przestudzona)-cały czas miksując.  Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i kakao (masa może być twarda, ale nie zrażaj się tym) W osobnej misce ubij białka na sztywno (dodaj odrobinę soli). Połącz ubite białka z masą kakaową. Delikatnie dodawaj pianę po łyżce miksując mikserem na najmniejszych obrotach. Na koniec wlej łyżkę octu i wymieszaj (masz wtedy pewność że biszkopt nie upadnie).
Formę tortową o średnicy ok 20 cm (musi być dość wysoka)  lub większa. Wyłóż formę papierem do pieczenia. Wlej ciasto i piecz przez ok 60 minut w 180 st. C
Wystudzony biszkopt przekrój w poprzek na trzy kręgi.

Krem
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i zaczekaj aż lekko wystygnie.  Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem na sztywno. Dodawaj powoli rozpuszczona żelatynę do ubitej śmietany.

Nadzienie
Kilka wiśni odłóż do dekoracji tortu, a resztę wiśni, syrop i dżem połącz z alkoholem.

Przygotowanie tortu
Pierwszy dolny blat ułóż na paterze, skrop i posmaruj 1/3 przygotowanego nadzienia. Posmaruj 1/3 kremu. Połóż 2 blat biszkoptu i zrób to samo co z pierwszym. Na górną część połóż 3 blat, polej resztą konfitury i posmaruj pozostałą częścią kremu. Na wierzchu udekoruj wiśniami i wiórkami czekolady. Schowaj tort do lodówki na minimum 2 godziny.

Smacznego!







* świeże wiśnie muszą być wydrylowane

11 komentarzy:

  1. Dziś już druga osoba robi mi smaka na ten wspaniały tort :)... Twój wygląda cudownie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, to mój ulubiony tort! Twój wygląda wspaniale, z pewnością jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale piękny Ci wyszedł ten tort, pyszniutki chyba jest.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładne zdjęcia, dekoracja z białej i gorzkiej czekolady wygląda prześlicznie. Twój czarny las musi być przepyszny. Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czarny Las to cukiernicza klasyka. Udał Ci się fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Tort "Czarny Las" to jeden z moich ulubionych. Pięknie wygląda na zdjęciach. Bardzo smakowicie. Od razu widać, że jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...