Ostatnio buszując po strychu znalazłam książeczkę (całkiem niepozorną) pod wdzięcznym tytułem
" Fascynacje kulinarne gwiazd" Agnieszki Perepeczko. Zupełnie nie wiem skąd ta książka znalazła się u mnie w domu. Zaczęłam przeglądać strona po stronie i uznałam, że jest to całkiem fajna książka.
Jest w niej 55 przepisów i 55 gwiazd opowiada o swoich fascynacjach kulinarnych i nie tylko.
Są między innymi takie gwiazdy jak: Wojciech Młynarski i jego "schab po afrykańsku czyli akt rozpaczy". Jan Nowicki i "Rosół Pana Jana". Marian Opania i jego Zalewaya u Tiffany'ego. Piotr Fronczewski i jego mus czekoladowy. Beata Tyszkiewicz, Wojciech Pszoniak, Krzysztof Kolberger, Krystyna Mazurówna. Daniel Olbrychski i jego barszcz czerwony, oraz wiele, wiele innych wspaniałych gwiazd i ich wybrane dania. Jest też Magda Gessler i jej flan jabłkowy. Wybrałam ten przepis bo jest tak prosty w przygotowaniu, że nie mogłam się oprzeć żeby go wypróbować.
To bardzo łatwe ciasto i bardzo szybkie w przygotowaniu. Wygląda trochę jak zakalec, ale chyba o to chodzi. Jest naprawdę bardzo smaczne i lekkie.
Flan jabłkowy
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
4 łyżki oleju
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
3-4 jabłka
Wszystkie składniki wymieszaj. Jabłka obierz i pokrój w ósemki, a następnie (ciasno) ułóż w tortownicy. Zalej masą. Piecz w piekarniku 45 minut w 170 stopni Celsjusza.
Smacznego!
skoro taka rekomendacja to pewnie byl pyszny.
OdpowiedzUsuńWygląda kusząco.
OdpowiedzUsuńProsty i pyszny...a zdjęcia mega apetyczne...:)! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńflan piękny, a książka wydaje się bardzo interesująca :)
OdpowiedzUsuńWszystko co ma w sobie jabłka jest skazane na natychmiastową konsumpcję w mojej okolicy :D A przepis wygląda bardzo ciekawie, chętnie wypróbuję czym Pani Gessler się zajada :)
OdpowiedzUsuńWypróbuję, zdecydowanie! :) Będę tutaj zaglądać, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńpodoba mi się:)uwielbiam proste,domowe smaki.
OdpowiedzUsuńOj Pani Magdy to musi być pyszne, a że z jabłkami to już jestem zachwycona. Zapisuję :)
OdpowiedzUsuńProsty i pyszny pomysł na ciacho z jabłkami:-)
OdpowiedzUsuńpiękne ciasto, aż chce się zjeść.
OdpowiedzUsuńpierwszy raz widzę tego typu ciasto
Dziękuję za bardzo miłe komentarze :)Myślę że inne owoce też by się świetnie nadawały do tego ciasta. Chyba najlepsze są sezonowe. Teraz najsmaczniejsze są właśnie jabłka. Pozdrawiam wszystkich ciepło.
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! I jakie to proste do zrobienia;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJak dla mnie wygląda zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo zachęcające!
OdpowiedzUsuńŚlinka leci na sam widok.Zapisuję :)
OdpowiedzUsuńJutro robię :)
OdpowiedzUsuńOla
smakowite. nabrałam ochoty. mam tylko pytanie : na jaką forme sa podane proprocje?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
ada
Witaj Lavendine. Upiekłam go w małej tortownicy o średnicy 20 cm, a wysokości 8 cm. Ale jak będzie niższa to też będzie dobrze bo ciasto nie jest takie wysokie. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńdziekuje:)
OdpowiedzUsuńwlasnie sie zabieram do pracy!
miłej niedzieli.
a
Już się na fb nad nim zachwycałam! Nie wiedziałam, że tutaj też piszesz :) Tu też będę zaglądać :)
OdpowiedzUsuńBeatko tutaj mam tylko słodkie. Dziękuję za odwiedziny i oczywiście zapraszam i tu i na asia-white-kitchen:)
OdpowiedzUsuńAsiu, flan wygląda naprawdę baaardzo apetycznie! Pozwalam sobie zapisać ten przepis. Jak wypróbuję to dam znać :) Pzdr Aniado
OdpowiedzUsuńPs. Przepiękne zdjęcia! Gratulacje :)
Aniado, bardzo dziękuję za motywujące słowa. To dla mnie bardzo ważne, naprawdę. Czekam na Twoje wrażenia smakowe :)
OdpowiedzUsuńPychotka, chce mi się ostatnio czegoś owocowego :)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem musu czekoladowego Fronczewskiego :)
wlasnie jem wersje z gruszkami , cynamonem i wiórkami kokosa. tez smaczna:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
l