Składniki:
biszkopt
8 jaj
220 g mąki
50 g kakao
220 g cukru
100 g czekolady mlecznej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżka octu
krem
500 ml śmietanki kremówki
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub zwykły wanilinowy
nadzienie i poncz
szklanka wiśni w syropie lub świeże wiśnie
4 łyżki whisky (może być czysta wódka lub nalewka z wiśni )
Jeżeli masz świeże wiśnie*, zasyp je cukrem, zalej alkoholem w podanych wyżej proporcjach i odstaw na noc.
1/2 szklanki dżemu z wiśni
Odrobina czekolady gorzkiej i białej do przybrania.
Biszkopt
Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
Rozpuść czekoladę. ( na garnku z gorącą wodą postaw miskę, wrzuć do niej połamaną czekoladę i zaczekaj aż się rozpuści delikatnie mieszając co jakiś czas). Oddziel żółtka od białek. Mikserem utrzyj żółtka z cukrem, dodaj rozpuszczoną czekoladę (czekolada musi być lekko przestudzona)-cały czas miksując. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i kakao (masa może być twarda, ale nie zrażaj się tym) W osobnej misce ubij białka na sztywno (dodaj odrobinę soli). Połącz ubite białka z masą kakaową. Delikatnie dodawaj pianę po łyżce miksując mikserem na najmniejszych obrotach. Na koniec wlej łyżkę octu i wymieszaj (masz wtedy pewność że biszkopt nie upadnie).
Formę tortową o średnicy ok 20 cm (musi być dość wysoka) lub większa. Wyłóż formę papierem do pieczenia. Wlej ciasto i piecz przez ok 60 minut w 180 st. C
Wystudzony biszkopt przekrój w poprzek na trzy kręgi.
Krem
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i zaczekaj aż lekko wystygnie. Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem na sztywno. Dodawaj powoli rozpuszczona żelatynę do ubitej śmietany.
Nadzienie
Kilka wiśni odłóż do dekoracji tortu, a resztę wiśni, syrop i dżem połącz z alkoholem.
Przygotowanie tortu
Pierwszy dolny blat ułóż na paterze, skrop i posmaruj 1/3 przygotowanego nadzienia. Posmaruj 1/3 kremu. Połóż 2 blat biszkoptu i zrób to samo co z pierwszym. Na górną część połóż 3 blat, polej resztą konfitury i posmaruj pozostałą częścią kremu. Na wierzchu udekoruj wiśniami i wiórkami czekolady. Schowaj tort do lodówki na minimum 2 godziny.
Smacznego!
* świeże wiśnie muszą być wydrylowane
Piękny! i napewno pyszny :)
OdpowiedzUsuńDziś już druga osoba robi mi smaka na ten wspaniały tort :)... Twój wygląda cudownie...
OdpowiedzUsuńUwielbiam, to mój ulubiony tort! Twój wygląda wspaniale, z pewnością jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńwow cudo mega apetyczny!
OdpowiedzUsuńAle piękny Ci wyszedł ten tort, pyszniutki chyba jest.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa
OdpowiedzUsuńMój ulubiony tort :). Piękny :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne zdjęcia, dekoracja z białej i gorzkiej czekolady wygląda prześlicznie. Twój czarny las musi być przepyszny. Pozdrowienia:)
OdpowiedzUsuńCzarny Las to cukiernicza klasyka. Udał Ci się fantastycznie!
OdpowiedzUsuńCudo, nie tort! :D
OdpowiedzUsuńTort "Czarny Las" to jeden z moich ulubionych. Pięknie wygląda na zdjęciach. Bardzo smakowicie. Od razu widać, że jest pyszny.
OdpowiedzUsuń