16 lipca 2012

Ciasto biszkoptowe z truskawkami



Składniki:

szklanka mąki
szklanka cukru
4 jajka (sparzone)
szczypta soli
płaska łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
1/2 kg truskawek (obranych i umytych)
odrobina masła do wysmarowania tortownicy
bułka tarta do oprószenia tortownicy

jak zrobić:
oddzielamy białka od żółtek
do białek dodajemy odrobinę soli i ubijamy mikserem
 powoli dodajemy (cały czas miksując) kolejno: żółtka, cukier, mąka, soda
smarujemy tortownicę masłem i wysypujemy bułkę tartą
następnie przelewamy ciasto do tortownicy
układamy truskawki

rozgrzewamy piekarnik do 180st i pieczemy ok 1 godziny
sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone
możemy podawać z lodami i bitą śmietaną
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Właśnie skończyłam delektować się tym ciastem z Twojego przepisu tylko, że zamiast truskawek dałam jabłka. Ciasto pyszne, palce lizać... jestem bardzo zadowolona z tego przepisu:) Zapewne jeszcze nieraz je upiekę!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...