Składniki:
szklanka mąki
szklanka cukru
4 jajka (sparzone)
szczypta soli
płaska łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
1/2 kg truskawek (obranych i umytych)
odrobina masła do wysmarowania tortownicy
bułka tarta do oprószenia tortownicy
jak zrobić:
oddzielamy białka od żółtek
do białek dodajemy odrobinę soli i ubijamy mikserem
powoli dodajemy (cały czas miksując) kolejno: żółtka, cukier, mąka, soda
smarujemy tortownicę masłem i wysypujemy bułkę tartą
następnie przelewamy ciasto do tortownicy
układamy truskawki
rozgrzewamy piekarnik do 180st i pieczemy ok 1 godziny
sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone
możemy podawać z lodami i bitą śmietaną
możemy podawać z lodami i bitą śmietaną
Smacznego!
Właśnie skończyłam delektować się tym ciastem z Twojego przepisu tylko, że zamiast truskawek dałam jabłka. Ciasto pyszne, palce lizać... jestem bardzo zadowolona z tego przepisu:) Zapewne jeszcze nieraz je upiekę!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję i bardzo mi miło :)
OdpowiedzUsuń