Składniki:
150 g masła
300 g cukru trzcinowego
75 g kakao dobrej jakości
180 g mąki pszennej przesianej przez sitko
1 łyżeczka sody
4 jajka roztrzepane widelcem lub trzepaczką
100 g czekolady z orzechami i rodzynkami pokrojonej na małe kawałki
2 umyte gruszki
4 łyżki syropu klonowego
Jak zrobić:
W rondelku rozpuść masło, dodaj cukier, mieszaj, cukier może się całkiem nie rozpuścić więc nie zrażaj się tym, dodaj kakao, jeszcze chwilę trzymaj na bardzo małym ogniu. cały czas mieszając. Zestaw z ognia.
Poczekaj aż przestygnie, nie musi być zimne, po prostu nie może być gorące. Dodaj mąkę, sodę i jajka, wymieszaj (można mikserem) , dodaj kawałki czekolady, wymieszaj. Na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą tortownicę wyłóż ciasto. Gruszki (nie obieraj ze skórki) pokrój na ok 7 mm plasterki i ułóż na surowym cieście (gruszki w trakcie pieczenia wnikną w ciasto), polej syropem klonowym i posyp delikatnie cukrem trzcinowym.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st C, na ok 50 minut. Sprawdź patyczkiem ciasto, jeżeli będzie suchy ciasto jest gotowe.
Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia