Mini serniczki kajmakowe z czekoladą to alternatywa dla sernika. Upiekłam je na przyjęcie z okazji "Dnia Dziecka". Takie mini serniczki świetnie nadają się na Szwedzki stół, wszelkiego rodzaju rauty czy benefisy.
Z podanych proporcji wychodzi 29 serniczków.
Potrzebna będzie foremka na muffinki i papilotki papierowe lub silikonowe. Można też użyć kokilek żaroodpornych wypełnionych również papierowymi papilotkami.
Temperatura w piekarniku 170 stopni Celsjusza
Składniki:
Spód:
180 g herbatników
dwie czubate łyżki masła
dwie łyżki wiórków kokosowych
Masa serowa:
1 kg sera białego twarogowego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego
250 ml jogurtu greckiego
200 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią lub wanilinowego
2 łyżki wody różanej (opcjonalnie)
250 g masy kajmakowej
2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 dużych jaj (najlepiej z ekologicznego chowu)
Polewa
50 g gorzkiej czekolady 70 % lub 85 %
Zacznij od przygotowania spodu: rozpuść masło w małym garnuszku lub na patelni, zmiel ciastka w malakserze na "piasek". Połącz rozpuszczone masło z "piaskiem" i wiórkami kokosowymi. Powstanie coś w rodzaju mokrego żółtego piasku, którym kiedyś bawiłam się w piaskownicy. Tak przygotowaną masą piaskową wypełnij dno papilotek. Lekko je ugnieć.
Następnie przygotuj polewę: mały garnuszek wypełniony w 1/4 wodą. Ustaw na nim (większa od garnka) metalową miskę. Wrzuć do miski połamaną czekoladę. Włącz gaz i czekolada zacznie się rozpuszczać. Nie ruszaj jej, ona sama się rozpuści bez Twojej pomocy, bez mieszania i dotykania.
W czasie kiedy czekolada będzie się rozpuszczać przygotuj masę serową: Do dzieży - miski wrzuć ser, mieszaj mikserem na małych obrotach, nie przerywając miksowania dodaj jogurt, cukier, cukier waniliowy, wodę różaną, masę kajmakową, mąkę i po jednym jajku. Gdy składniki będą dobrze połączone (masa będzie bardzo rzadka, taka właśnie ma być). Przelej delikatnie (można łyżką wazową) do każdej muffinki. Wypełnij je do 90% wypełnienia.
Polewa: na koniec do każdego serniczka wlej odrobinę rozpuszczonej czekolady i patyczkiem zrób esy floresy (wzory dozwolone jak kto lubi i potrafi).
Wstaw gotowe serniczki do rozgrzanego piekarnika i piecz 30 minut. Pot tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Nie wyciągaj serniczków, zaczekaj aż wystygną w środku piekarnika.
Smacznego !
cudnie wyglądają
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń