Ostatnio nabrałam ochoty na drożdżowe ciasta i szukałam przepisu idealnego. Znalazłam kilka przepisów, ale w kuchni cenie sobie najbardziej wolność. Intuicyjnie zrobiłam ciasto takie jakie lubię najbardziej. Wilgotne, z konfiturą i owocami. Dzięki tym dodatkom babka nabrała charakteru i wspaniałego smaku.
W mojej wersji, po odwróceniu babki, kruszonka będzie na dole. Można też ją zrobić w zwykłej tortownicy o wymiarach 23 cm. W końcu w kuchni najważniejsza jest wolność i tego się trzymajmy.
Zaczyn:
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
3 łyżki ciepłego (niegorącego) mleka
Ciasto właściwe:
zaczyn
100 ml mleka
50 g masła dobrej jakości
500 g mąki
2 jajka
100 g cukru
dwie łyżki cukru waniliowego
2 czubate łyżki jogurtu greckiego
Nadzienie:
pół słoiczka konfitury z płatków róż w cukrze (można zastąpić inną )
1 duża, twarda gruszka - obrana i pokrojona w kostkę
Kruszonka:
50 g zimnego masła
2 łyżki mąki
2,5 łyżki cukru
Zaczyn:
Drożdże wymieszaj z cukrem i mlekiem. Przykryj ściereczka i odstaw na 15 minut aż zaczną rosnąć.
Ciasto:
Rozpuść masło i połącz z mlekiem.
Do dzieży lub miski przesiej mąkę, dodaj cukier, mleko z masłem, cukier waniliowy, jogurt i zaczyn.
Wszystkie składniki mieszaj mikserem na małych obrotach ok 10 minut. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodaj więcej mąki, jeśli za twarde dodaj więcej ciepłego mleka. Ciasto musi odchodzić od ręki. Przykryj ściereczka i odstaw na godzinę, aby zwiększyło swoja objętość.
Przełóż ciasto na blat oprószony mąką i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30 cm x 40 cm (mniej więcej nie musi być dokładnie) grubość ok 1,5 cm. Posmaruj ciasto konfiturą i ułóż kawałki gruszki. Zwiń ciasto w rulon (nie zbyt ściśle) i ułóż w foremce na babkę.
Kruszonka: wszystkie składniki na kruszonkę zagnieć i oprósz nią babkę.
Wstaw ciasto do piekarnika włączonego na 40 stopni Celsjusza na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie podnieś temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz babkę ok 60-90 minut do suchego patyczka.
Smacznego !
Pysznie, wyobrażam sobie tan różany zapach :)
OdpowiedzUsuńpiękna drożdżówka:) jestem zachwycona:)
OdpowiedzUsuńTo brzmi jak niebo w gębie ;)
OdpowiedzUsuńto brzmi jak niebo w gębie :) muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń