To wspaniałe ciasto , wilgotne, owocowe i bardzo łatwe w przygotowaniu. Zamieniałam jogurt kokosowy na mleko kokosowe. Polecam amatorom ciast jogurtowych. Ma jedną wadę, znika w mgnieniu oka.
(źródło przepisu delikatnie zmodyfikowane Blog Bayaderka)
Foremka-keksówka o wymiarach 30 cm x 10 cm wysmarowana masłem i wyłożona papierem do wypieków
4 jajka
130 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 mała puszka mleka kokosowego (2 łyżki śmietanki kokosowej zebranej z wierzchu )
120 g jogurtu greckiego (w oryginale był kokosowy lub waniliowy wymieszanego z łyżka wiórków kokosowych zamiast mleka kokosowego)
90 ml oleju
340 g maki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g rabarbaru pokrojonego na paseczki
2 brzoskwinie pokrojonych w ósemki lub szesnastki
lukier:
3-4 łyżki cukru pudru
niepełna łyżka wrzącej wody
kilka kropli soku z cytryny, opcjonalnie
Jajka rozbij i wrzucamy do misy miksera. Ubij na najwyższych obrotach kilka minut, tak aby były
puszyste.
Do ubitych jajek dodaj cukier zwykły i waniliowy, następnie jogurt. Wymieszaj.
Przesiej make z proszkiem do pieczenia. Wsyp do misy. Wymieszaj szpatułką. Dodaj śmietankę kokosową. Wlej olej i miksuj na najniższych obrotach tylko do połączenia składników.
Ciasto będzie dosyć geste ale takie ma być by podźwignęło owoce. Tak przygotowane ciasto przełóż na dno formy, najlepiej łyżką.
Na wierzch ułóż owoce. Wstaw formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz ok. 40-45 minut. Pieczemy do tzw. ''suchego patyczka''.
Po upieczeniu ciasto należy ostudzić.
Przygotuj lukier: wymieszaj cukier puder z wodą i sokiem. Dokładnie wymieszaj aby nie było grudek. Lukrem udekoruj wierzch ciasta.
Smacznego !
wygląda PRZEAPETYCZNIE! <3
OdpowiedzUsuńtakie ciacha lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńmmm... pyszności!
OdpowiedzUsuń