1 czerwca 2013

Jogurtowo kokosowe z rabarbarem


To wspaniałe ciasto , wilgotne, owocowe i bardzo łatwe w przygotowaniu. Zamieniałam jogurt kokosowy na mleko kokosowe. Polecam amatorom ciast jogurtowych. Ma jedną wadę, znika w mgnieniu oka. 


Ciasto jogurtowo - kokosowe z rabarbarem i brzoskwiniami
(źródło przepisu delikatnie zmodyfikowane Blog Bayaderka)

Foremka-keksówka o wymiarach 30 cm x 10 cm wysmarowana masłem i wyłożona papierem do wypieków

4 jajka 
130 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 mała puszka mleka kokosowego (2 łyżki śmietanki kokosowej zebranej z wierzchu ) 
120 g jogurtu greckiego (w oryginale był kokosowy lub waniliowy wymieszanego z łyżka wiórków kokosowych zamiast mleka kokosowego)
90 ml oleju
340 g maki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

120  g rabarbaru pokrojonego na paseczki
2 brzoskwinie  pokrojonych w ósemki lub szesnastki 

lukier:
3-4 łyżki cukru pudru
niepełna łyżka wrzącej wody
kilka kropli soku z cytryny, opcjonalnie


Jajka rozbij i wrzucamy do misy miksera. Ubij na najwyższych obrotach kilka  minut, tak aby były
puszyste.
Do ubitych jajek dodaj cukier zwykły i waniliowy, następnie jogurt.  Wymieszaj.
Przesiej make z proszkiem do pieczenia. Wsyp do misy.  Wymieszaj  szpatułką.  Dodaj śmietankę kokosową. Wlej olej i miksuj na najniższych obrotach tylko do połączenia składników.
Ciasto będzie dosyć geste  ale takie ma być by podźwignęło owoce. Tak przygotowane ciasto przełóż na dno formy, najlepiej łyżką.
Na wierzch ułóż  owoce.  Wstaw formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz ok. 40-45 minut.  Pieczemy do tzw. ''suchego patyczka''.
Po upieczeniu ciasto należy ostudzić. 
Przygotuj lukier:  wymieszaj cukier puder z wodą i sokiem. Dokładnie wymieszaj aby nie było grudek.   Lukrem udekoruj wierzch ciasta.

Smacznego !


3 komentarze:

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...