9 maja 2013

Szarlotka z migdałami


Foremka na tartę lub tortownica o wymiarach 25 cm. Wysmarowana masłem i oprószona bułką tartą lub mąką.
Piekarnik rozgrzej na 180 stopni Celsjusza

Ciasto:
 300 g mąki pszennej przesianej przez sito
100 g cukru
180 g masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 duże jajko

Nadzienie:
3 jabłka obrane ze skórki
2 łyżki zmielonych migdałów
otarta skórka z jednej pomarańczy
1 łyżka brązowego cukru
odrobina cynamonu

Mąkę, cukier, masło śmietanę i jajko zagnieć tak aby powstała jednolita kula ciasta. Zawiń w folię i schowaj do lodówki na 20 minut.
W tym czasie obierz jabłka, wydrąż z nich gniazda nasienne i pokrój w grube plastry.
Sparz pomarańcze i zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach.
Zmiel migdały w malakserze.
Wyciągnij ciasto z lodówki i podziel na dwie części 1/4 i 3/4
Ta większą pokrój na plastry o grubości 0,5 cm i wyklej nimi spód i boki formy.
Ułóż pokrojone jabłka, oprósz cukrem, skórką z pomarańczy cynamonem i migdałami.
Resztę (1/4) ciasta pokrój w paseczki o szerokości 1-1,5 cm i ułóż kratkę na jabłkach.
Włóż ciasto do pieca na ok 50 minut aż ciasto się ze-złoci.
Smacznego !



6 komentarzy:

  1. Smacznie. Też dzis robiłam szarlotkę;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak wygląda moja ulubiona szarlotka- z migdałami i kratką z ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja szarlotkę mogłabym jeść na śniadanie, obiad i kolację ...
    pyszna i na dodatek te migdały :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie, lubię szarlotki :)
    KAcha

    OdpowiedzUsuń
  5. Szarlotka <3 ja lubię i z kratką i z kruszonką. Lubię po prostu każdą :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...