12 maja 2013

Drożdżowe z rabarbarem i gruszką


Przepis na ciasto drożdżowe pochodzi z "Kuchnia w zieleni"
Zmniejszyłam proporcję o 50 % i wyszły mi dwie rynienkowe foremki o wymiarach 25cm x 11cm. Można też użyć jednej większej formy na ciasto.
Dołożyłam rabarbar i gruszki. Lekko też zmodyfikowałam kruszonkę.

Włącz piekarnik na 170 stopni Celsjusza. Wysmaruj foremki masłem i wyłóż papierem do wypieków lub oprósz bułką tartą lub mąką.

Składniki:
ciasto
500 g mąki pszennej, przesianej przez sito
5 dag świeżych drożdży
30 g masła lub margaryny
ok 40 ml mleka ( w zależności jak ciasto w trakcie zagniatania będzie się zachowywać, można zwiększyć lub zmniejszyć ilość mleka) 
40 g cukru
3 żółtka

owoce
350-400 g rabarbaru
1 gruszka
1 łyżka cukru

kruszonka
1 łyżka masła 
2 łyżki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka zmielonych migdałów
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy

Zaczyn
W misce rozgnieć drożdże z łyżką ciepłego mleka i łyżką mąki. Wymieszaj i przykryj czystą ściereczką w ciepłe miejsce na ok 20 minut.

ciasto
Podgrzej mleko z masłem i odstaw tak aby było letnie. Żółtka zmiksuj z cukrem tak aby uzyskać puszystą masę. 
Gdy zaczyn już wyrośnie połącz z mąka, utartymi żółtkami z cukrem oraz mlekiem z masłem. 
Całość zagnieć aż ciasto będzie jednolite i miękkie. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość na ok jedną godzinę.

owoce
w czasie kiedy ciasto rośnie przygotuj owoce. Rabarbar obierz i pokrój na 10 cm kawałki. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C i opiekaj ok 20 minut. Rabarbar zmięknie. Wyciągnij z piekarnika i obtocz go w cukrze. Gruszkę pokrój w ósemki i wydrąż gniazda nasienne (nie obierałam jej ze skórki).

Gdy ciasto wyrośnie jeszcze chwilę zagnieć na desce oprószonej mąką i podziel (w przypadku pieczenia w dwóch formach) na dwie części. Przełóż ciasto do formy i ułóż na nim rabarbar i gruszki. Przykryj ściereczką.

Kruszonka
wszystkie składniki na kruszonkę zmieszaj palcami tak aby powstały kleiste grudki. Pokrusz grudki na ułożonych owocach i przykryj ściereczką. Odstaw jeszcze ciasto na ok 10-15 minut żeby trochę wyrosło. Wstaw do piekarnika na ok 50-60 minut.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i wystudź na metalowej kratce.
Smacznego !
  




2 komentarze:

  1. Widzę, że rabarbar króluje dziś w blogach:-).
    U Ciebie przepyszne i ciasto i zdjęcia. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, wiosenne ciasto:) A ze szklanką mleka na pewno smakuje wybornie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...