Foremka na tartę lub tortownica o wymiarach 25 cm. Wysmarowana masłem i oprószona bułką tartą lub mąką.
Piekarnik rozgrzej na 180 stopni Celsjusza
Ciasto:
300 g mąki pszennej przesianej przez sito
100 g cukru
180 g masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 duże jajko
Nadzienie:
3 jabłka obrane ze skórki
2 łyżki zmielonych migdałów
otarta skórka z jednej pomarańczy
1 łyżka brązowego cukru
odrobina cynamonu
Mąkę, cukier, masło śmietanę i jajko zagnieć tak aby powstała jednolita kula ciasta. Zawiń w folię i schowaj do lodówki na 20 minut.
W tym czasie obierz jabłka, wydrąż z nich gniazda nasienne i pokrój w grube plastry.
Sparz pomarańcze i zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach.
Zmiel migdały w malakserze.
Wyciągnij ciasto z lodówki i podziel na dwie części 1/4 i 3/4
Ta większą pokrój na plastry o grubości 0,5 cm i wyklej nimi spód i boki formy.
Ułóż pokrojone jabłka, oprósz cukrem, skórką z pomarańczy cynamonem i migdałami.
Resztę (1/4) ciasta pokrój w paseczki o szerokości 1-1,5 cm i ułóż kratkę na jabłkach.
Włóż ciasto do pieca na ok 50 minut aż ciasto się ze-złoci.
Smacznego !
Smacznie. Też dzis robiłam szarlotkę;)
OdpowiedzUsuńTak wygląda moja ulubiona szarlotka- z migdałami i kratką z ciasta :)
OdpowiedzUsuńklasyka! Uwielbiam;)
OdpowiedzUsuńA ja szarlotkę mogłabym jeść na śniadanie, obiad i kolację ...
OdpowiedzUsuńpyszna i na dodatek te migdały :)
Wygląda przepysznie, lubię szarlotki :)
OdpowiedzUsuńKAcha
Szarlotka <3 ja lubię i z kratką i z kruszonką. Lubię po prostu każdą :)
OdpowiedzUsuń