Składniki - blacha 33cm x 26 cm
100 g drożdży
1 szklanka cukru
4 jajka
1 szklanka oleju
200 ml mleka
1 cukier waniliowy (z prawdziwą wanilią )
5 szklanek mąki (dałam 6 szklanek ponieważ ciasto było za rzadkie)
garść rodzynek
kruszonka
120 g masła
100 g cukru
100 g płatków migdałowych
Sposób przygotowania
Drożdże wymieszaj z odrobiną cukru i odrobiną ciepłego mleka lub wody. Składniki w kolejności jak podałam wyżej (oprócz kruszonki i rodzynek ) wrzuć do wysokiej miski (nie mieszaj). Odstaw na 4 godziny.
Po 4 godzinach dodaj rodzynki i wymieszaj. Przełóż na blachę wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
Zrób kruszonkę: wszystkie składniki wymieszaj ręką i posyp niedbale ciasto.
Piecz babkę w temperaturze 160-180 stopni Celsjusza 60-70 minut.
Francuskie tosty.
Podawałam już kiedyś jak się robi podobne takie tosty z dżemem truskawkowym TUTAJ
Babkę drożdżową lub inne czerstwe pieczywo pokrój na grube kromki. W osobnej misce wymieszaj jajko z mlekiem. Zamocz każdą kromkę w mleku z jajkiem i smaż na maśle lub oleju ok. minuty z każdej strony. Przełóż na ręcznik papierowy i podawaj z cukrem pudrem, dżemem, miodem, nutellą lub owocami.
Smacznego!
prezentuje się bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńTe tosty - muszą być niesamowite!!! <3
OdpowiedzUsuń