Przepis pochodzi z książki "White Plate Słodkie" Elizy Mórawskiej
Sernikotoffi z...winogronami
Dodaję za Liską
Składniki:
250 g masy krówkowej
200 g masła
400 g białego sera ( ja użyłam Pfiladelphia )
180 g cukru
4 jajka
60 g mąki plus 1 łyżka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka winogron ( w oryginalnym przepisie są maliny)
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza
Forma : użyłam tortownicy o średnicy 25 cm
Masa toffi
Utrzyj masło i dodawaj po jednym z 3 jaj. Następnie dodawaj po łyżce masy krówkowej, mąkę i proszek do pieczenia.
Masa serowa
W drugiej misce utrzyj ser z cukrem i ostatnim jajkiem. Dodaj łyżkę mąki. Wszystko zmiksuj za pomocą miksera.
Tortownicę wysmaruj masłem i wyłóż papierem (masło działa jak klej, papier ładnie się ułoży). Na dno wlej masę toffi, a na to masę serową. Na wierzch ułóż winogrona lub inne owoce.
Piecz w piekarniku przez 45-60 minut. Wyłącz i uchyl drzwiczki piekarnika aby ostudzić w nim sernik. Na koniec możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego !
Ładne zdjęcia! A sernik toffi uwielbiam!
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie:)
Pozdrawiam:)
Anna-Maria- Dziękuję i zapraszam:)
OdpowiedzUsuńjestem niepoprawną wielbicielką serników - WSZYSTKICH ! :):):)
OdpowiedzUsuńSernik z winogronami? Interesujące połączenie :)
OdpowiedzUsuńWitam, zostałam obdarowana książką z przepisami Liszki. Upiekłam również sernikotoffi z malinami i potwierdzam, że ciasto jest pyszne. Ale ... w sumie upiekłam ciasto trzy razy i używałam za każdym razem innego sera i z niezrozumiałych przyczyn w trakcie pieczenia nastąpiło " przemieszczenie" warstw ciasta, ser był na spodzie, a masa krówkowa była na wierzchu. Popełniam błąd, ale nie mam pojęcia jaki ..... Obiecałam sobie, że jak teraz będę piekła, to najpierw wyleję ser, a na to masę krówkową.
OdpowiedzUsuńBeata, szczerze mówiąc mnie zrobiło się tak samo, ale jak piekłam drugi raz to było ok. Wydaje mi się że dużo zależy od sera. Kiedy piekłam z sera philadelphia to masy się przemieściły, natomiast gdy piekłam ze zwykłego sera twarogowego było ok. Chyba o to chodzi. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńjak ja zrobilam ze zwyklego sera twarogowego to masy sie przemiescily a srodek ciata byl... surowy! zupelnie nie wiem dlaczego, za pierwszym razem wszystko wyszlo wysmienicie:(
OdpowiedzUsuńKasia
Kasiu, nie umiem Ci odpowiedzieć na to pytanie, słyszałam dużo opinii o tym, że w tym serniku masy się przemieszczają. Ale to chyba nie jest żaden problem, czy masa ciemna będzie na górze czy na dole :) Co do tego że miałaś surowy środek (rozumiem że masa serowa była płynna), to dziwne, w sernikach nie powinno się to zdarzyć, chyba że wyjęłaś ciepły sernik z piekarnika. Jeżeli po upieczeniu jest jeszcze płynna konsystencja po kilku godzinach pozostawionych w gorącym piekarniku masa powinna zastygnąć.
OdpowiedzUsuńŻyczę powodzenia i pozdrawiam :)
Dla wszystkich, którzy mają problem z przemieszczeniem się warstw w tym serniku, proponuję prosty sposób: mianowicie odwróć sernik do góry dnem ;) Oczywiście po upieczeniu :)
OdpowiedzUsuń