Ten deser podobno pochodzi z Maroko
BRAEWATS
200 g sparzonych i obranych migdałów (mogą być gotowe obrane)
3-4 łyżki ciemnego miodu
roztopione masło ok 100 g
1 łyżeczka cynamonu
2-3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki esencji migdałowej
1 łyżeczka Orange flower woter
2-3 łyżki konfitury z gorzkiej pomarańczy
450 g ciasta filo (1 opakowanie)
1 białko do posmarowania
Usmaż migdały w miodzie na złoty kolor . Wyjmij na talerz aby wystygły. Zmiel migdały w młynku lub malakserze. Jeżeli będą za suche dodaj roztopione masło. Dodawaj po kolei resztę składników: cynamon, cukier puder, orange flower woter, konfiturę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Odłóż 2 łyżki gotowego nadzienia na patelnię (będzie Ci potrzebne do polania upieczonych trójkątów)
Przygotuj ciasto filo, smarując arkusz roztopionym masłem. Następnie przekrój arkusz wzdłuż długości na 3 pasy. Każdy pas przekrój na 5 równych kwadratów. Na każdy kwadrat nakładaj po 1/2 łyżki nadzienia migdałowego i składaj kwadraty w trójkąty. Kiedy trójkąty będą gotowe posmaruj wierzch białkiem. Ułóż je na blasze i wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 st.C na ok. 30 minut. Po upieczeniu podgrzej na patelni odłożone wcześniej nadzienie i gorącym posmaruj każdy trójkąt.
Smacznego!
Tu znajdziecie przepisy Czarnego Lądu Kuchnia Afryki.
BRAEWATS
200 g sparzonych i obranych migdałów (mogą być gotowe obrane)
3-4 łyżki ciemnego miodu
roztopione masło ok 100 g
1 łyżeczka cynamonu
2-3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki esencji migdałowej
1 łyżeczka Orange flower woter
2-3 łyżki konfitury z gorzkiej pomarańczy
450 g ciasta filo (1 opakowanie)
1 białko do posmarowania
Usmaż migdały w miodzie na złoty kolor . Wyjmij na talerz aby wystygły. Zmiel migdały w młynku lub malakserze. Jeżeli będą za suche dodaj roztopione masło. Dodawaj po kolei resztę składników: cynamon, cukier puder, orange flower woter, konfiturę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Odłóż 2 łyżki gotowego nadzienia na patelnię (będzie Ci potrzebne do polania upieczonych trójkątów)
Przygotuj ciasto filo, smarując arkusz roztopionym masłem. Następnie przekrój arkusz wzdłuż długości na 3 pasy. Każdy pas przekrój na 5 równych kwadratów. Na każdy kwadrat nakładaj po 1/2 łyżki nadzienia migdałowego i składaj kwadraty w trójkąty. Kiedy trójkąty będą gotowe posmaruj wierzch białkiem. Ułóż je na blasze i wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 st.C na ok. 30 minut. Po upieczeniu podgrzej na patelni odłożone wcześniej nadzienie i gorącym posmaruj każdy trójkąt.
Smacznego!
Z chęcią wypróbowałybyśmy Twój przepis. Jednak wciąż mamy problem z dodatniem ciasta filo. Ale zapisujemy, może będzie okazja :-) pozdarwiamy
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda bardzo apetycznie i sprawia wrażenie lekkiego. Na upały w sam raz:)
OdpowiedzUsuńidealne do kawki
OdpowiedzUsuńps. warto usunąć weryfikację obrazkową.
Piękne trójkąty, świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńLubię takie, o których jeszcze nie słyszałam :)
Dziękuje Whisper :)
OdpowiedzUsuńDusia, na Twoje życzenie wyłączyłam weryfikację obrazkową :)
Pozdrawiam
Nigdzie nie mogę znaleźć ciasta filo..
OdpowiedzUsuńale fajny pomysł:))
Pięknie efekty:)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)
Ciasto filo można kupić w np. w Almie, albo w jakimś markecie.
OdpowiedzUsuńMniaaaaaam! Ale to wygląda! Zaraz mi się przypominają greckie słodkości :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie ciężko jest dostać ciasto filo, jak na razie widziałam je tylko w Almie.
Uwielbiam ciasto filo, za to nie wiem gdzie szukać wody z kwiatów pomarańczy ;)
OdpowiedzUsuńI znowu zrobiłam się głodna czytając Twojego bloga... :-)
OdpowiedzUsuńPorywam jeden trójkącik i znikam rozkoszować się smakiem :-)
Pozdrawiam serdecznie!
wodę można ominąć :)
OdpowiedzUsuńZ Maroko czy nie - pomysł na te pyszne trójkąciki jest doskonały!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto filo,a ciekawa jestem czy można je dostać w sklepie?Pięknie wyglądają ciasteczka.
OdpowiedzUsuń