Strony

14 sierpnia 2012

BRAEWATS

Ten deser podobno pochodzi z Maroko
     BRAEWATS  
200 g sparzonych i obranych migdałów (mogą być gotowe obrane)
3-4 łyżki ciemnego miodu
roztopione masło ok 100 g
1 łyżeczka cynamonu
2-3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki esencji migdałowej
1 łyżeczka Orange flower woter
2-3 łyżki konfitury z gorzkiej pomarańczy
450 g ciasta filo (1 opakowanie)
1 białko do posmarowania

Usmaż migdały w miodzie na złoty kolor . Wyjmij na talerz aby wystygły. Zmiel migdały w młynku lub malakserze. Jeżeli będą za suche dodaj roztopione masło. Dodawaj po kolei resztę składników: cynamon, cukier puder, orange flower woter, konfiturę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Odłóż 2 łyżki gotowego nadzienia na patelnię (będzie Ci potrzebne do polania upieczonych trójkątów)
Przygotuj ciasto filo, smarując arkusz roztopionym masłem. Następnie przekrój arkusz wzdłuż długości na 3 pasy. Każdy  pas przekrój na 5 równych kwadratów. Na każdy kwadrat nakładaj po 1/2 łyżki nadzienia migdałowego i składaj kwadraty w trójkąty.  Kiedy trójkąty będą gotowe posmaruj wierzch białkiem. Ułóż je na blasze i wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 st.C na ok. 30 minut. Po upieczeniu podgrzej na patelni odłożone wcześniej nadzienie i gorącym posmaruj każdy trójkąt.

Smacznego!




Tu znajdziecie przepisy Czarnego Lądu  Kuchnia Afryki.

13 komentarzy:

  1. Z chęcią wypróbowałybyśmy Twój przepis. Jednak wciąż mamy problem z dodatniem ciasta filo. Ale zapisujemy, może będzie okazja :-) pozdarwiamy

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciacho wygląda bardzo apetycznie i sprawia wrażenie lekkiego. Na upały w sam raz:)

    OdpowiedzUsuń
  3. idealne do kawki
    ps. warto usunąć weryfikację obrazkową.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne trójkąty, świetny przepis :)
    Lubię takie, o których jeszcze nie słyszałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuje Whisper :)
    Dusia, na Twoje życzenie wyłączyłam weryfikację obrazkową :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdzie nie mogę znaleźć ciasta filo..
    ale fajny pomysł:))
    Pięknie efekty:)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto filo można kupić w np. w Almie, albo w jakimś markecie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniaaaaaam! Ale to wygląda! Zaraz mi się przypominają greckie słodkości :)
    Faktycznie ciężko jest dostać ciasto filo, jak na razie widziałam je tylko w Almie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam ciasto filo, za to nie wiem gdzie szukać wody z kwiatów pomarańczy ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. I znowu zrobiłam się głodna czytając Twojego bloga... :-)
    Porywam jeden trójkącik i znikam rozkoszować się smakiem :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Z Maroko czy nie - pomysł na te pyszne trójkąciki jest doskonały!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam ciasto filo,a ciekawa jestem czy można je dostać w sklepie?Pięknie wyglądają ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia