Składniki
750 g śliwek węgierek (może być inna odmiana)-umyj i usuń pestki
1 kisiel malinowy
325 g cukru
1000g twarogu (zmielonego)
150 ml śmietany 30 %
4 łyżki soku z limonki (może być cytryna)
5 jajek
2 opakowania budyniu waniliowego
ziarenka z 1 laski wanilii
3 łyżki kaszy manny
Ugotuj kisiel wg instrukcji na opakowaniu. Dodaj do niego śliwki i odstaw.
Twaróg połącz ze śmietaną, dodaj cukier, sok z limonki, jajka, kaszę, wsyp budyń i dodaj ziarenka z wanilii. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Tortownicę o śr.26 cm posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Przełóż do niej masę serową. Na wierzchu ułóż równomiernie śliwki z kisielem. Pozostaw wolny brzeg. Piecz 45-50 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika zostaw na 2,5 godziny do wystygnięcia.
Smacznego!
Źródło: "Tele tydzień"
Asiu! Czytasz w moich myślach :-)
OdpowiedzUsuńZastanawiałam się nad połączeniem śliwek i sera...a teraz przekonałaś mnie w 1000% :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Nigdy nie wpadłabym na takie połączenie. Wygląda bardzo smakowicie;)
OdpowiedzUsuńCudny sernik. :) Ze śliwkami nie jadłam chyba jeszcze tego ciasta, ale chyba trzeba będzie to zmienić.
OdpowiedzUsuńTeż się bałam takiego połączenia, ale jest boski:)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze nie próbowałam sernika ze śliwkami, ale wygląda super:)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś sernik ze śliwkami - był absolutnie przeboski :) To połączenie, choć nie takie oczywiste, sprawdza się świetnie :)
OdpowiedzUsuń