Jagodowy sernik bez pieczenia z malinami
Składniki:
Spód:
paczka herbatników
100g masła
100 g cukru trzcinowego
Masa:
400g twarogu śmietankowego (może być President lub Pfiladelphia )
250ml śmietany kremówki
10 g żelatyny
szklanka cukru pudru (200ml)
cukier waniliowy
dwie szklanki jagód (mogą być mrożone)
Wierzch:
opakowanie malin
Jak zrobić:
Spód:
Herbatniki zmiksuj w blenderze, masło rozpuść. Połącz herbatniki, masło i cukier. Wymieszaj na jednolita masę.
Przełóż do tortownicy. Wstaw do piekarnika na 180 st. C , na 15 minut.
Masa:
do małego rondelka wsyp żelatynę zalej 3/4 szklanki wody, i podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuści.
Odstaw do wystygnięcia.
Ser, śmietanę, cukier i owoce zmiksuj. Nie przerywając mieszania, powoli dodawaj żelatynę.
Na zastygnięty spód wylej masę, przykryj folią i wstaw do lodówki (najlepiej na kilka godzin). Po zastygnięciu ułóż na serniku owoce. Jak chcesz możesz zalać ulubioną galaretką.
Smacznego!
jak to "bez pieczenia"?
OdpowiedzUsuń"bez pieczenia" bo to sernik na zimno i nie pieczemy, tylko chłodzimy w lodówce :) Pozdrawiam.
Usuń