Składniki:
zaczyn
1 paczka suszonych drożdży
100 ml ciepłego mleka
100 g mąki
szczypta cukru
Ciasto
120g masła
3/4 szklanki cukru
100 ml mleka
cukier waniliowy
3 żółtka
szczypta soli
700 g mąki
nadzienie
ok 1/2 kg jagód
cukier waniliowy
ok 1 szklanka cukru
zaczyn
1 paczka suszonych drożdży
100 ml ciepłego mleka
100 g mąki
szczypta cukru
Ciasto
120g masła
3/4 szklanki cukru
100 ml mleka
cukier waniliowy
3 żółtka
szczypta soli
700 g mąki
nadzienie
ok 1/2 kg jagód
cukier waniliowy
ok 1 szklanka cukru
Jak zrobić:
zaczyndrożdże rozpuść w mleku, dodaj cukier, sól i mąkę, wszystko wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na ok 40 min do godziny.
ciasto
mikserem rozetrzyj masło dodaj zaczyn, cukier, żółtka, cukier waniliowy, mleko,sól i mąkę. Wymieszaj, przełóż na stolnicę i zagnieć ciasto.
Będzie miękkie i delikatne, musi odchodzić od ręki. Włóż do miski , przykryj ściereczką i odstaw na ok. 60 minut.
Rozwałkuj ciasto na placek o grubości ok 3 cm i wytnij kółeczka (jak na pierogi), do każdego dodawaj nadzienie, uformuj bułeczki.
Na blasze rozłóż papier do pieczenia, układaj je z odstępami , bo w trakcie pieczenia jeszcze urosną. Posmaruj każdą bułkę białkiem, posyp cukrem i wstaw do rozgrzanego pieca do 180-190 st. C na ok 30-40 minut. Bułki muszą być zrumienione a pod spodem muszą być twarde. Spróbuj popukać w spód bułki jeśli usłyszysz pukanie to znaczy że są dobre, jeśli nie będzie tego dźwięku to znaczy że są jeszcze surowe w środku i trzeba podpiec.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia